Bara under det senaste året har det brittiska public service-bolaget BBC förlorat 256 000 hushåll som betalar tv-licens. Utöver ett vikande förtroende nöjer sig alltfler med tjänster som Netflix och YouTube.

Liksom SVT och SR i Sverige har BBC anklagats för att ha en kraftig slagsida åt vänster, något som lett till att britternas förtroende för bolaget har gått ned med en majoritet som nu är negativt inställda.

LÄS ÄVEN: BBC backar – patriotiska sånger med i Last Night of the Proms

Den obligatoriska tv-licensen kostar ca 1 800 kronor per år. I dagsläget riskerar de som tittar på BBC utan att betala fängelse, men premiärminister Boris Johnsons regering planerar att avkriminalisera utebliven betalning. Nyligen kom också uppgifter som gjorde gällande att Johnson överväger att slopa tv-licensen helt.

Under 2019 sade drygt 1,6 miljoner britter upp tv-licensen, jämfört med nästan 1,4 miljoner året innan. Det minskade antalet betalande hushåll har inneburit ett minskat pengaflöde på långt över en halv miljard kronor för BBC.

LÄS ÄVEN: Fawlty Towers nästa offer för politiskt korrekt slakt – avsnitt tas bort

Under samma period har flera av bolagets personligheter fått rejäla löneökningar, vilket resulterat i att försök att skala ned verksamheten har misslyckats. Samtidigt har man avsatt över en miljard kronor till att skapa program med mer ”mångfald” för att tillgodose krav från Black Lives Matter och dess sympatisörer.

I samband med bolagets partiska rapportering kring BLM och upploppen i somras reagerade många britter genom att delta i en kampanj under namnet #DefundTheBBC på sociala medier.

LÄS ÄVEN: Nya chefen för brittisk statsmedia ska rensa ut vänsterdominansen: ”Partiskhet har ingen plats hos BBC”