Fortsatt högt stöd för EU bland svenska folket – men invandringen bekymrar

496 Shares

Enligt en ny undersökning är svenska folket på det stora hela nöjda med EU-medlemskapet och ingen förändring krävs. Det EU-område man dock är minst nöjda med är invandringen.

Det är en undersökning av SOM-Institutet vid Göteborgs Universitet som presenterades på torsdagen. Denna bekräftar vad tidigare undersökningar under de senaste åren visat – att svenska folket är relativt nöjda med EU-medlemskapet.

Enligt undersökningen är 58 procent för medlemskapet medan 18 procent är emot. 26 procent är neutralt inställda. Två av tre anser att det vore en dålig idé att lämna unionen.

En ökad EU-integration är dock de flesta emot, bara 16 procent stöder att Sverige ansluts till euron och bara 17 procent anser att EU bör ha en gemensam finanspolitik.

Bara en av tio stöder att göra EU till ett Europas förenta stater.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Majoritet av svenska folket vill ha en minskad invandring

När det gäller specifika områden anser man att ekonomi och miljö har gynnats mest av medlemskapet. I botten finns invandring och social trygghet.

Ska Sverige stanna kvar eller lämna EU?

496 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.