Det senaste dygnet har Israels militära svar på de muslimska Hamas-terroristernas raketattacker fortsatt. Bland annat har bombräder genomförts i Gaza för att förstöra de palestinska våldsverkarnas underjordiska tunnelsystem som används i angreppen på den judiska staten.

Enligt uppgifter i bland annat Jerusalem Post överväger Israel också att skicka in marktrupper i Gaza. Situationen kan då komma att utveckla sig till ett fullskaligt krig liknande det 2014. Vid terrorstämplade Hamas sida strider också milisgruppen Islamiska jihad som vill upprätta en palestinsk stat med väpnat våld och utplåna staten Israel.

Palestinska grupperingar rapporteras även ha attackerat israeliska soldater på Västbanken. Detta efter att Hamas hetsat till fortsatta protestaktioner mot att illegala palestinska husockupanter i enlighet med domstolsbeslut ska vräkas från ett antal hus i östra Jerusalem.

Försökte knivhugga israelisk soldat – sköts ihjäl

Palestinska attacker iscensattes på flera platser på Västbanken och efter att ha utsatts för bland annat regn av stenar tvingades de israeliska soldaterna öppna eld. Fem av våldsverkarna uppges ha dödats och uppemot ett hundratal skadats. En sjätte palestinsk terrorist ska ha dödats i samband med ett försök ha knivhugga en israelisk soldat.

Gränsbevakningen mot Gaza har nu förstärkts med 9 000 extrainkallade reservsoldater. En talesperson för den israeliska försvarsmakten IDF sade på fredagen att man i samband med bombningarna mot Hamas-terroristernas baser försöker minimera civila skador.

Det har historiskt ofta visat sig svårt då Hams ofta använder civila personer och installationer som sköldar i hopp om att Israel inte ska angripa. Bland annat är många av Hamas avfyrningsramper för de raketer man skickar in mot civila mål i Israel avsiktligt placerade i mitt i bostadsområden.

Israel lurade Hamas med falsk information till media

Enligt uppgifter ska IDF ha försett internationellt medier med falska uppgifter om att man satt igång en markinvasion av Gaza. Syftet med detta ska ha varit att lura ned Hamas-terroristerna i tunnelsystemen och kunna oskadliggöra så många som möjligt av dessa vid flygattackerna.

En verklig markoffensiv uppges samtidigt finnas med som ett framtida alternativ för IDF om så skulle krävas för att stoppa den palestinska aggressionen.

Konflikten ”långt ifrån över”

På en presskonferens förklarade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att konflikten är långt ifrån över, något som omvärlden hoppats på och manat såväl Hamas som Israel till.

– Jag lovade att slå hårt mot Hamas och andra terrorgrupper och det löftet har vi infriat. De senaste dagarna har vi angripit underjordiska mål där Hamas trodde att de kunde gömma sig. De attackerade vår huvudstad och skickade raketer mot andra städer. Det får de nu betala dyrt för.