Sedan några månader befinner sig bostadsmarknaden i en nedgångsperiod. Det menar en bostadsexpert som tagit fram statistik som talar sitt tydliga språk.

– Sommaren är normalt sett blek, men inte så här mycket, säger Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren till statstelevisionen.

Priserna för en bostadsrätt har tappat fyra procent under juli. Sett över tre månader ligger prisnedgången på åtta procent.

LÄS ÄVEN: Finansinspektionen varnar för prisras på bostäder

Störst är tappet i storstäderna. I Storstockholm har en bostadsrätt i snitt blivit fem procent billigare på en månad och tio procent billigare på tre månader.

– Det här är den största månadsvisa prisnedgången på tio år, men eftersom det alltid säljs färre bostäder i juli kan priserna variera mer då, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Priskorrigering

För villor är nedgången inte lika dramatisk, på en månad har snittpriset gått ned en procent.

LÄS ÄVEN: Allt kärvare ekonomiskt för hushållen

Enligt Erik Wikander, vd för Svensk Fastighetsförmedling, är nedgången inte oväntad och han ser det som en priskorrigering. Han påpekar att även med ett tapp på 15 procent skulle priserna fortfarande vara högre än före pandemiåren.