Det ryska olje-och gasbolaget Gazprom fortsätter att exportera naturgas till EU i oförminskad omfattning. Det skriver den ryska nyhetsbyrån Tass i en pressnotis som citeras av bland annat Reuters och DPA.

Under måndagen säljer Gazprom 109,6 miljoner kubikmeter gas till EU via ledningarna genom Ukraina – trots det pågående kriget. Efterfrågan på rysk gas är så stor att Gazprom dessutom bokat upp kapacitet på gasledningen genom Belarus och Polen inför måndags- och tisdagskvällarna.

LÄS MER: Ryssland: Europa kommer få betala dubbelt gaspris

Samtidigt rusar priset och når en ny toppnotering på närmare tre kronor per kilowattimme naturgas, rapporterar Wall Street Journal. Priset på naturgas i Västeuropa är därmed just nu nästan tio gånger högre än den dyraste nivån innan 2021. De ryska gasintäkterna från EU uppgår till miljardbelopp per dag, räknat i svenska kronor.

Inga gassanktioner

En koalition av västländer, främst USA, EU, Storbritannien, Kanada och Australien, har inlett omfattande sanktioner mot Ryssland som svar på den ryska invasionen i Ukraina den 24 februari. Sanktionerna gäller emellertid inte för rysk olja och gas – Rysslands viktigaste exportprodukter.

LÄS ÄVEN: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

USA sätter just nu press på EU för att utvidga sanktionerna till att även omfatta olja och gas, något som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz motsätter sig. Han betonar att EU arbetar med att försöka hitta alternativ till ryska fossila bränslen, men att det är en process som tar tid.

– Det görs inte över en natt, säger Scholz enligt Politico.

EU:s viktigaste leverantör

Inte minst avvecklingen av europeiska kärnkraftverk har gjort EU extra beroende av Ryssland för sin energiförsörjning. Ryssland är EU:s viktigaste leverantör av såväl gas som olja och kol.

Första halvåret 2021 stod Ryssland för närmare hälften av EU:s import av naturgas, enligt Eurostat. På andra plats kom Norge med drygt 20 procent av importen.

LÄS ÄVEN: Tyskland öppnar för att kanske behålla kärnkraften