Under helgen genomfördes nya protester mot krav på vaccinpass för att kunna återgå till en normal tillvaro igen med tillgång till affärer, restauranger, kaféer, gym, arenor och andra allmänna utrymmen.

Mer än 140 000 människor protesterade för åttonde helgen i rad i Frankrike mot regeringens krav på vaccinpass som visar att man antingen är fullt vaccinerad med två doser, samtidigt som begreppet ”fullt vaccinerad” i vissa länder har uppgraderats till att innefatta även en tredje dos, eller har ett negativt covidtest som utförts nyligen alternativt att man precis tillfrisknat.

Lagen som trädde i kraft i förra månaden innebär även att all vårdpersonal måste vaccinera sig till den 15 september. Drygt 80 procent av befolkningen ska nu vara vaccinerad. Just nu gäller den bara för vuxna men med start den 30 september omfattar den alla från tolv år och uppåt.

LÄS ÄVEN: Covidsyndare jagas med ansiktsigenkännande teknik och geolokalisering

Bara i Paris deltog nästan 20 000 i protesterna där man skanderade ”Frihet!”.

Även i Nederländerna, Italien och Tyskland har det protesterats i helgen och under de senaste veckorna.

Majoritet riksdagspartier för vaccinpass

I Sverige är en majoritet av riksdagens åtta partier för att införa vaccinpass även här. Samtidigt har varken Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet ännu tagit ställning i frågan och endast Vänsterpartiet säger klart nej.

LÄS MER: Majoritet av riksdagspartierna uppges vilja införa vaccinpass