malmö

Foto: Johan Jönsson (Julle), CC BY-SA 4.0

Inrikes

Förtur i Malmös bostadskö för lågavlönade

Publicerad 4/24/2021
Annons

Enligt en rapport utgör Malmös bostadsmarknad inget avgörande hinder för rekryteringar från andra städer och länder. I stället förespråkar man så kallad kompetensförtur där personer med välfärdsyrken med lägre löner där det råder kompetensbrist lättare kan flytta till staden.

Efter att bostadsbyggandet länge gick i otakt med Malmös befolkningsökning har det nu tagit fart, men ändå sägs marknaden fortfarande vara i obalans. Ett lägenhetskontrakt via den kommunala förmedlingen Boplats Syd kräver i genomsnitt tre års kötid.

Nu har stadskontoret undersökt om bostadsbristen i staden försvårar arbetsgivarnas kompetensförsörjning och utrett om en så kallad näringslivsförtur skulle hjälpa. Slutsatsen blev att Malmös bostadsmarknad inte är ett avgörande hinder för rekryteringar från andra städer eller länder.

– Det finns ett rykte om att det skulle vara jättesvårt att hitta bostad i Malmö. Vi får ibland övertyga våra kandidater som googlat Malmö om att det går att lösa, säger Magdalena Schultze, HR-chef på spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment som deltog i undersökningen, till Sydsvenskan.

Kompetensförtur

I utredningen lanserar man i stället begreppet kompetensförtur som skulle innebära förtur i bostadskön mot yrken med lägre löner där det råder kompetensbrist. Yrkesområden det skulle kunna omfatta är bland annat vård, skola och omsorg.

”En fungerande offentlig verksamhet är också en förutsättning för ett välmående näringsliv”, skriver man.

Innan en sådan idé eventuellt kan bli verklighet måste den dock utredas.

– Men det är där vi ser att det skulle finnas ett behov, säger Malmös näringslivsdirektör Micael Nord.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
455Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons