Kanadensiska tillsynsmyndigheter har inlett en utredning om att förbjuda Fox News från kabelpaket efter att ha mottagit klagomål som påstår att nätverket har sänt hatiskt innehåll om hbtq-personer.

Utredningen som inleddes tidigare denna månad utlöstes av ett öppet brev från gruppen Egale Canada.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrargäng förnedrar HBTQ-aktivist – ”Rätt åt trans-bög-rasist-fittan”

”Människor i Kanada förtjänar att veta att nyhetssändningen på kanadensiska etern är tillförlitlig och objektiv, och marginaliserade grupper måste skyddas från illvillig propaganda”, skrev gruppens verkställande direktör Helen Kennedy.

Kennedy anklagade specifikt den nu före detta programledaren Tucker Carlson för att på bästa sändningstid provocera fram ”hat och våld” mot transpersoner genom att göra ”falska och skrämmande påståenden” i ett segment som även inkluderade Egales namn och logotyp.

Transperson bakom masskjutning på kristen skola

”Transrörelsen riktar sig mot kristna, inklusive med våld”, sa Carlson i ett avsnitt i mars efter en masskjutning på en kristen skola i Nashville där det visade sig vara en transperson som var gärningsman.

”Egale har själv upplevt det hat som genereras från ett enda segment som sändes på Fox News i Kanada”, skrev Kennedy. ”Denna programmering strider tydligt mot kanadensiska sändningsstandarder och har ingen plats på kanadensiska sändningsnätverk.”

I brevet uppmanar Kennedy den kanadensiska radio- och telekommissionen, CRTC, att hålla offentliga samråd om att förbjuda Fox News från kanadensiska kabelpaket för dess ”missbrukande” innehåll. CRTC reglerar tv, radio och annan telekommunikation i landet.

LÄS ÄVEN: Transperson pekas ut som gärningsman i masskjutning

I början av mars 2022 beslutade Europeiska rådet att Russia Today och Sputnik News skulle blockeras i EU. Efter att svenska Post- och telestyrelsen granskat hur EU:s förordning kan samspela med svenska regler gav man sedermera klartecken för censuren.