En kvinnlig apotekskund i Småland misstänks ha påtalat för en muslimsk receptarie att hon hade en ful slöja och ska ha frågat om det var hennes man tvingat på henne den. Kunden framförde även åsikten att receptarien skulle vara vackrare utan slöja. Nu åtalas hon i tingsrätten för förolämpning och kan även tvingas betala skadestånd. Samhällsnytt kan berätta att målsäganden är en känd slöjaktivist.

Händelsen inträffade vid 16-tiden den 17 oktober hos Kronans Apotek på Fabriksgatan i Jönköping. Den 55-åriga kvinnan började, i samband med att hon hämtade ut medicin, prata med 23-åriga slöjaktivisten Gehad El Sayed som stod bakom kassan.

LÄS ÄVEN: Muslimsk lärare till invånare som inte gillar slöja: ”Flytta från Sverige”

Enligt Gehads vittnesmål har kvinnan sagt att hennes slöja var ful och att hon ”skulle vara mycket snyggare utan slöjan”. Vidare ska 55-åringen även ha frågat Gehad om det är hennes man som tvingat henne bära slöja.

Åklagare: ”Hänsynslös”

Den 8 juli lämnade kammaråklagare Heléne Thomasson in en stämningsansökan i Jönköpings tingsrätt där det framgår att 55-åringens handling mot Gehad ”varit hänsynslös”. Den 55-åriga kvinnan vill inte kännas vid att hon har förolämpat Gehad och förnekar därför brott.

Förolämpning är ett brott som normalt inte faller under allmänt åtal utan något som måste drivas som enskilt mål av den som upplever sig ha blivit förolämpad. Efter identitetspolitiska påtryckningar har ett undantag i lagen dock gjorts för om förolämpningen kan tolkas som att det har ”anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck”.

Förolämpning av normalgraden har endast böter i straffskalan. Om förolämpningen bedöms som grov kan fängelse utdömas i upp till sex månader.

Polis: Ser inget hotfullt men leenden

När polisen granskar apotekets kameraövervakning som saknar ljud konstaterar en polisman att den 55-åriga kvinnan inte gör några hotfulla rörelser. Polismannen får istället uppfattningen att 55-åringen ler mot Gehad.

Två kollegor till Gehad vittnar om att kvinnan har sagt att slöjan är ful och att hon skulle vara finare utan den. Men de kan däremot inte lämna några närmare detaljer huruvida 55-åringen var aggressiv i sitt sätt mot Gehad eftersom de inte lagt något sådant på minnet.Känd slöjaktivist

Gehad, som kom till Sverige från Egypten år 2000, uppmärksammades i statstelevisionen redan år 2016 som ett ansikte utåt för påståenden om att trakasserier och kränkningar mot slöjbärande muslimer ska ha ökat.

I samband med artikeln uttryckte El Sayed uppfattningen att de som kritiserar den muslimska slöjan och hävdar att det finns något slöjtvång i muslimska länder är okunniga.

– Det är bara okunskap och fördomar. Oftast så är det ens egna val att ta på sig slöja. Det är inte någon som bestämmer över mig, berättade Gehad för SVT.

Gehad: ”Ökningen av muslimer kommer ändra”

År 2018 upplät Expressen sin plattform åt Gehad som fick berätta om hur folk fnyser och pratar nedlåtande om hennes slöja. Hon framförde då att hon hellre vill att folk frågar. Men det gällde uppenbarligen inte händelsen vid Kronans Apotek i Jönköping där den 55-åriga kvinnan frågade Gehad om det var hennes man som hade påtvingat henne slöjan.

Hon ser hellre att den som undrar varför hon har sjal faktiskt frågar henne än att man fnyser eller kommer med nedlåtande kommentarer.

I intervjun med Expressen framförde Gehad att det inte finns något förtryck inom islam. Det är enligt henne en missuppfattning bland icke-muslimer som vet för lite.

– Det finns ingenting inom islam som legitimerar förtryck och folk behöver lära sig mer om vad islam verkligen står för, berättade Gehad.

Gehad tydliggör också varför hon själv bär slöjan. För henne handlar det om att vara delaktig i en förändring av Sverige i muslimsk riktning. Gehad hänvisar till ökningen av muslimer i Sverige och säger att hon därför tror att framtiden kommer att se annorlunda ut.

Hon tror att den väntade ökningen av andelen muslimer i Sverige kanske kan ge avtryck i hur vi bemöter varandra.

Vän med islamistkopplad kvinna

På Facebook syns Gehad engagera sig i slöjaktivistiska evenemang. Hon har bland annat hyllat Radia Al-Masri från islamistkopplade aktivistorganisationen ’Sveriges unga muslimer (SUM)’.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat hur SUM efter konstaterade kopplingar till våldsbejakande och antidemokratisk islamism, förlora sitt statliga bidrag och även blivit återbetalningsskyldig för tidigare år.

Efter överklagande till Förvaltningsrätten fick föreningen dock behålla bidragen eftersom domstolen menar att kopplingar till våldsbejakande islamis inte utgör tillräckliga skäl för att avslå bidrag.

I talet som finns nedan går Al-Masri till hård attack mot de kritiker som anser att den muslimska slöjan inte hör hemma i ett jämställt västerländskt samhälle.

Ett bra tal av Radia Al-Masri ?

Posted by Gehad El Sayed on Sunday, March 19, 2017

LÄS ÄVEN: SD fick igenom förbud mot slöja i skånsk kommun

authorimage