humpback-whale-1496624235gbe

En knölval som hoppar. Foto: Jean Beaufort

Vetenskap

Framgång för knölvalar – anses av USA inte längre vara utrotningshotade

Publicerad 12/21/2017
Annons

➤ Den amerikanska regeringen tog i tisdags bort världens knölvalar från sin federala lista över utrotningshotade arter, med några undantag på den amerikanska västkusten. Förändringen ses som en stor framgång i kampen för att rädda arten från utrotning.

USA:s  National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) förklarade att nio av 14 valgrupper världen runt har återhämtat sig till den punkt där de inte längre kvalificerar sig som utrotningshotade, även om det stora däggdjuret fortfarande skyddas från mänsklig jakt och andra hot.

Men valarna som äter och hoppar omkring utanför kusten i Kalifornien, till glädje för valtittare som bidrar till kustekonomin, togs inte bort från listan. Detta på grund av pågående hot som orsakas av fartygskollisioner och fiskeutrustning.

Tisdagens tillkännagivande var dock fortfarande viktig som milstolpe i den långa kampen för att återställa knöl- och andra valar som nästan jagades till utrotning i mitten av 1900-talet.

– Dagens nyhet är en sann ekologisk framgångshistoria, säger Eileen Sobeck, NOAA:s assistentadministratör för fiskeri.

Förenta staterna antog lagen ”Marine Mammal Protection Act” 1972, som förbjöd valjakt och knölvalar var bland de djur som skyddades 1973 när president Richard Nixon undertecknade ”lagen om hotade arter”. Den internationella valfångstkommissionen införde ett valfångstmoratorium 1986.

Nuförtiden har valjakt i princip upphört, och knölvalar har återhämtat sig stort. Det totala antalet knölvalar har ökat från så få som 5000 stycken på 1960-talet till cirka 85 000 idag, enligt de senaste uppskattningarna från NOAA.

De graciösa djuren blir upp till 18 meter långa i vuxen ålder och är kända för sina atletiska hopp, långa dorsala fenor och vackra undervattensånger.

NOAA uppskattar antalet valar vara 411 i Centralamerika och 3264 i Mexiko. I Mexiko ökar knölvalarna medan det är mer oklart för Centralamerika.

De två största hoten mot valarna verkar vara krockar med fartyg och att de fastnar i fiskekablar.

– Det har varit en stadigt ökande trend av valar som fastnat, inklusive knölvalar, på västkusten, sa Monsell.

– Blandningen av valar och fiskeredskap i området är recept för en katastrof

Fiskaren Jim Anderson är medlem i en statssponserad arbetsgrupp som studerar möjliga modifieringar av hur man fiskar. Vissa krabbfiskare använder mer rep än vad som behövs för ett visst djup eller använder extra vakare, sa han.

– Vi försöker räkna ut sätt att minska interaktionen med valar, sa han.

Monsell sa dock att NOAA:s beslut att inte även ta bort Kaliforniens valar från listan över hotade arter är ett väckarklocka.

– Detta är en indikation på att mycket mer behöver göras för att skydda dessa arter, sa hon.

– De är fantastiska djur, vi har tur att dela havet med dem, och vi måste göra allt vi kan för att skydda dem.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons