En multikriminell albansk man bosatt i Småland har dömts till fängelse efter att ha misshandlat sin mor när hon vägrade att bära slöja. Mannen tvingade även sin mor att säga ”Allah är störst och Muhammed är hans profet”.

Samhällsnytt kan också berätta att mannen tidigare medverkat i Sveriges Radio där han fick rikta hård kritik mot en polisinsats efter en rad anlagda bränder i stadsdelen Berga i Kalmar. Enligt honom ”trakasserade” polisen ungdomar hela tiden. Ett par veckor senare anhölls mannen själv misstänkt för mordbrand.

Det var den 24 juni i år som 22-årige Meriton Kozhani med ursprung från Pristina i Kosovo besökte sina föräldrars bostad. Detta trots att han sedan en tidigare misshandel av sin far hade besöksförbud – Kalmar tingsrätt dömde den 17 juli honom till fängelse i två månader för misshandel och överträdelse av kontaktförbud.

Meriton uppgav att han ville tala med sin far men det tillät inte föräldrarna. Han dröjde sig kvar utanför tills hans mor skulle gå till jobbet. Då konfronterade ha och grep tag i henne. Meriton fortsatte ihärdigt att kräva att få träffa sin far men hans mor upprepade att det inte gick. Han reagerade då aggressivt och övergick till att fråga varför hon inte bar sin slöja.

I förhör med polisen berättar modern bland annat följande om sonens attack:

Meritons blick blev plötsligt mer förändrad, hans ögon blev stora och han fick en galen blick, Meritons ansikte fick ett aggressivt uttryck och ”såg ut som en fiende”, jag blev jätterädd av den Meriton jag fick se, jag har aldrig upplevt honom sådan innan. Meriton sa till mig varför bär du inte slöja? vad tror du på? Allah är störst och Muhammed är hans profet, Meriton upprepade detta ett flertal tillfällen och var forcerad och han ville att jag skulle säga efter honom.

LÄS ÄVEN: Europas muslimer blir mer radikala – antalet troende nu över 80%

Till slut lyckades modern slita sig loss från greppet och gjorde ett försök att fly mot bostaden. Men det lyckades inte. Meriton hann ifatt henne och började slå henne, ett slag med knuten näve träffade i ansiktet. Misshandeln slutade inte förrän polisen anlände till platsen.

Meriton: ”Det var vad hon behövde”
I polisförhör erkänner Meriton att han slagit sin mor med knytnävsslag i ansiktet. Hans motivering löd, ”det var det hon behövde i den situationen”.Misshandlade sin far och skrek ”Allahu akbar”
Meriton förekommer med en lång rad avsnitt i belastningsregistret. Förra året dömdes han för hela 21 brott, däribland våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, grov stöld, narkotikabrott, olaga hot, ofredande, skadegörelse, tillgrepp av fortskaffningsmedel, smitning från trafikolycksplats, olovlig körning och butiksstöld.

Han har sedan tidigare ett besöksförbud mot sin far efter en misshandel där han tvingade honom att säga ”Allahu akbar”. Nedan ett utdrag från det brottets domstolshandlingar.

Under lunchen den 17 oktober åt han och Meriton pizza tillsammans. Därefter gav han Meriton 100 kronor och åkte tillbaka till jobbet. Senare på eftermiddagen kom Meriton till hans arbetsplats helt oväntat. Han märkte att Meriton var upprörd för något. Meriton sa att ”nu är det slut”. Han sa åt Meriton att de skulle åka hem, men det ville inte Meriton. Meriton ville i stället åka till moskén. De satte sig i bilen och åkte iväg.

Plötsligt drog Meriton i handbromsen och slog därefter till honom i huvudet med näven. Han fick motta två eller tre slag i bilen. Han förstod inte hur han kunde få stopp på bilen men det fick han. De hade stannat vid en åker. Han klev ur bilen och ville ta sig från platsen. Meriton kom efter och jagade honom över åkern.

Meriton uppmanade honom flera gånger att han skulle säga ”Allahu akbar”. Han ville lugna ner Meriton och gjorde därför som Meriton befallde honom. Han försökte tillmötesgå Meriton så att han skulle kunna ta sig tillbaka till bilen och köra från platsen. Han sa att Allah inte ville att barn skulle slå sina föräldrar och att detta var fel. Han fick motta flera slag ute på åkern och en spark i ryggen. Meriton var på honom hela tiden.

Fick delta i SR och kritisera polisarbete efter bränder
Den 29 september år 2011 bjöd Sveriges radio in Meriton som då var 15 år gammal. Han skulle representera förorten efter en rad anlagda bränder i stadsdelen. Men istället för att ställa frågor om vilka som kunde stå bakom brotten valde SR att fokusera på Meritons syn på polisen.

I inslaget klagade han över den ökade polisnärvaron i området. Enligt honom sysselsatte sig polisen bara med att ”trakassera” ungdomar.

– Polisen borde ta och snacka med ungdomarna lite mer rejält, nu kommer de bara hit och trakasserar oss och tror att det är vi som orsakar bränderna. Istället kunde de fråga vilka det är och vara lugnare. Det är de inte nu, de bara trakasserar hela tiden.

Anhölls för grov mordbrand
Ett par veckor senare, den 17 oktober 2011, anhölls Meriton misstänkt för anstiftan av grov mordbrand i stadsdelen Berga i Kalmar. Av den polisens tekniska utredning och uppgifter från de hörda personerna i målet framgick att branden startade i två soptunnor för att därefter sprida sig till en byggnad. I branden förstördes egendom till ett värde av uppskattningsvis 33 miljoner kronor.

Kalmar tingsrätt friade Meriton i brist på bevis. Meritons advokatkostnader på 376 142 kr i målet beslöt domstolen att skattebetalarna skulle stå för.

Av domstolshandlingarna den gången framgick att Meriton hade kopplingar till ett misstänkt kriminellt gäng i området som kallar sig Berga Centrum Gänget (BCG).