Lagom till höstterminens start inför den franska regeringen ett förbud mot abaya, heltäckande klädsel som muslimska kvinnor använder, i landets statliga skolor. Sedan tidigare är det redan förbjudet att bära religiösa symboler och huvudbonader.

– Det kommer inte längre att vara möjligt att bära en abaya i skolan, sa utbildningsminister Gabriel Attal till tv-kanalen TF1 och uppgav också att han skulle ge ”tydliga regler på nationell nivå” till skolcheferna inför återgången till klassrummen i hela landet från den 4 september.

LÄS ÄVEN: Frankrike: Franska barn i minoritet i många städer enligt ny statistik

Beslutet kommer efter en flera månader lång debatt om förekomsten av plagget i skolorna. Religiösa symboler och huvudbonader är redan förbjudna i franska skolor och inom den offentliga sektorn.

Enligt rapporter bärs abayas i allt högre grad i skolor och har orsakat spänningar kring frågan mellan lärare och föräldrar.

Högern för ett förbud

Medan högern har tryckt på för ett förbud har vänstern varit emot och hävdat att det skulle inkräkta på medborgerliga friheter.

– Sekularism betyder friheten att frigöra sig själv genom skolan, sa Attal och beskrev abaya som ”en religiös gest som syftar till att testa republikens motstånd mot den sekulära fristad som skolan måste utgöra”.

– Du går in i ett klassrum och får inte kunna identifiera elevernas religion genom att titta på dem, sa han.

LÄS ÄVEN: Franska folket befarar den europeiska befolkningens utrotning