France Stratégie, en grupp med kopplingar till den franska premiärministern Jean Castex, har släppt data över hur antalet barn till icke-europeiska migranter växt i franska städer. I ett par exempel utgör dessa 77 respektive 83 procent.

Siffrorna har publicerats på en webbplats och visar utvecklingen från 1968 fram till 2015, vilket innebär att de inte innefattar de stora mängder migranter som kommit sedan krisen samma år. Mängden illegala invandrare i Frankrike bedöms också ligga på hundratusentals.

Statistiken anses vara extraordinär då den franska regeringen normalt inte publicerar, eller ens samlar in, data som rör demografi på det här sättet.

Kraftiga ökningar

I huvudstaden Paris var 6,5 procent av barnen icke-européer 1968 – 2015 hade andelen ökat till 36,6 procent.

LÄS ÄVEN: Tyskland: Över en tredjedel kommer ha utländsk bakgrund om 20 år

I vissa distrikt av den migranttäta kommunen Saint-Denis är andelen så hög som 77 procent. I kommunen Clichy-sous-Bois finns ett område där motsvarande andel är hela 83 procent.

Kanske den mest dramatiska förändringen står dock Strasbourg för. 1968 var andelen utomeuropeiska barn i staden 1,9 procent – knappt 50 år senare 33 procent.

Asylrekord

2019 ansökte rekordmånga asyl i landet – 140 000. Detta att jämföra med Sverige som tog emot 163 000 under krisen 2015. Medan Frankrike har ca 70 miljoner invånare, har Sverige tio.

LÄS ÄVEN: Fransk senatsrapport beskriver ’alarmerande’ spridning av islamism

Det massiva demografiska skiftet har av den franske författaren Renaud Camus kallats för ”Den stora ersättningen”. Medan medierna och andra har avvisat detta som en konspirationsteori, visade en undersökning i februari 2019 att en fjärdedel av franska folket tror på den.