BRI

Fransk polis griper misstänkt terrorist. Faksimil Facebook

Utrikes

Frankrike har avvärjt fem islamistiska terrordåd på fyra månader

Publicerad 5/7/2019
Annons

Förra veckan grep fransk säkerhetstjänst fyra islamister som planerade att utföra ett terrordåd. Det innebär att man nu har avvärjt fem islamistiska dåd på bara fyra månader.

I början av april uppmärksammade Samhällsnytt hur fransk polis gripit två män som åtalades misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot daghem och poliser. Förra veckan var det dags igen när tidningen France Soir rapporterade att polisen nyligen avvärjt ytterligare ett terrordåd där det tilltänkta målet var poliser.

LÄS ÄVEN: Islamister arresterade i Paris – planerade massaker mot dagisbarn

En av de misstänkta terroristerna i den numera avslöjade cellen har tidigare gripits av polis i samband med att han försökt ansluta sig till terroristorganisationen Islamiska staten. Terrorplanerna skulle iscensättas under den heliga fastemånaden Ramadan.

Skulle utföra dåd mot kärnkraftverk
Sedan årsskiftet uppges polisen ha avvärjt sammanlagt fem attacker som blivit kända för allmänheten, vilket påminner om att terrorhotet i landet är fortsatt starkt. I april greps även en 16-åring som samlade in material i hur man utför terroristdåd tillsammans med jihadistpropaganda i form av bland annat videomaterial.

LÄS ÄVEN: Imam hävdar att Frankrike kommer att bli ett muslimskt land

Det är inte bara så kallade ensamvargsattacker som polisen upptäcker. Förra året greps IS-terroristen Jonathan Geffroy i Syrien. Han utlämnades sedan till Frankrike där han i förhör avslöjade att medlemmar i Islamiska staten planerade ett terroristdåd mot ett kärnkraftverk i landet. Det fanns även planer på att utföra nya attacker likt terroristdåden i Paris år 2015 när 130 dödades och över 350 skadades.

LÄS ÄVEN: Snart frisläpps 1 500 terrorister i Europa – Säpo: ”En stor utmaning inom kort”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons