Nu ska det franska energiföretaget EDF utreda möjligheten att bygga sex nya EPR-reaktorer i Frankrike inom de närmaste 15 åren, rapporterar den franska dagstidningen Le Monde. Detta trots att det inte finns något färdigt politiskt beslut i frågan.

Ännu finns inget färdigt beslut och officiellt är frågan fortfarande uppe för debatt. Men nu har den franska tidningen Le Monde avslöjat att energiföretaget Électricité de France, som till stor del ägs av franska staten, fått en detaljerad plan från landets miljö- och finansministrar som handlar om potentiell utbyggd kärnkraft.

I brevet förmedlas uppdraget att utreda hur man bygger tre reaktorpar, alltså sex stycken reaktorer, på tre olika platser i Frankrike inom de kommande 15 åren.

Det handlar om så kallade EPR-reaktorer – European Pressurized Water Reactor. Det är en tredje generationens tryckvattenreaktor som EDF varit med och utvecklat.

Frankrikes regering vill i mars 2020 ha en lista från EDF med förslag på vad som måste göras. Detta för att kunna komma så långt som möjligt med planerna till mitten av 2021.