Franska parlamentsledamöter har röstat för att skrota tv-licensavgiften som en del av ett lagförslag som syftar till att motverka landets levnadskostnadskris.

Enligt lagförslaget kommer mer än 23 miljoner franska hushåll inte längre att betala den årliga avgiften som för närvarande ligger på knappt 1 500 kronor per år. Från och med i oktober kommer familjer inte att faktureras för avgiften och alla hushåll som betalat den i förskott kommer att få ersättning.

LÄS ÄVEN: Klart: Licensavgiften för BBC skrotas

Den så kallade ”redevance audiovisuelle” har finansierat statliga radiostationer sedan 1933 och programföretag sedan 1948. Det är för närvarande den huvudsakliga inkomstkällan för France Télévisions, Radio France, fransk-tyska tv-företaget Arte och de internationella tv-kanalerna France 24 och RFI.

Kompenseras med höjd moms

Enligt regeringen kommer ändringen inte att äventyra finansieringen av statliga programföretag då denna kommer att ersättas av en liten höjning av momsen.

I slutet av juni strejkade anställda inom den statliga tv-sektorn och ytterligare stridsåtgärder är att vänta under hösten.

LÄS ÄVEN: BBC ska spara miljarder – 1 000 medarbetare sägs upp

Det finns planer att slå samman France Télévisions, Radio France, France Médias Monde och INA från 2025 till ett enda publikt företag som heter France Médias. Avskaffandet av licensavgiften ses som ett fortsatt steg i denna strategi.