Frankrikes president Emmanuel Macron har tagit steget in i kampen mot Venezuelas sittande president Nicolás Maduro. Macron kallar presidentvalet år 2018 för ”illegitimt” och samtidigt hyllar han alla de hundratusentals människor som protesterar på gatorna för ett maktskifte.

I nyhetsrapporteringen från det sydamerikanska landet syns det hur hundratusentals människor samlas på gatorna för att protestera mot misären i landet och missnöjet med president Maduro. Flera demonstranter förklarar för internationell media att man inte tänker lämna gatorna förrän Maduro avgått.

Folkliga protester mot styret pågår även i Frankrike där de Gula västarna kämpar mot president Emmanuel Macron. I torsdags gav sig hårt kritiserade president Macron in i kampen mot Maduro i Venezuela.

LÄS ÄVEN: USA erkänner oppositionsledare som ny president i Venezuela – Turkiet fortsätter stödja Maduro

Macron passar på att beskriva presidentvalet i Venezuela förra året för ”illegitimt” och förklarar att Europa stödjer återställandet av demokrati i det sydamerikanska landet. Den franska presidenten skriver ordagrant att han ”välkomnar modet hos hundratusentals venezolaner som protesterar för deras frihet”.

Lågt stöd hos både Maduro och Macron
I en opinionsundersökning från Reuters år 2017 var endast 23 procent nöjda med Nicolás Maduro som president. Det är en förtroendesiffra som liknar den som Ipsos presenterade i december gällande Macron. Den visade att endast 20 procent av deltagarna är nöjda med den sittande franske presidenten.

LÄS ÄVEN: Gula västarna ökar i antal – minst 84 000 samlades mot Macron

På fredagen presenterade Odoxa en opinionsmätning från Frankrike som visar att förtroendet för Macron ökat något och nu når 30 procent. Den senaste tidens ökning förklaras vara en effekt av att presidenten tvingats stoppa hårt kritiserade reformer och lovat att istället möta folkets krav med att bland annat förbättra levnadsstandarden i landet.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Fransk polis beskjuter frilansjournalister – flera skadade

Den senaste opinionsmätningen visar samtidigt att hela 69 procent fortfarande är missnöjd med presidenten.

Kallas hycklare i sociala medier
I sociala medier dröjde det inte lång tid innan kritik riktades mot Macrons uttalanden. Man beskriver presidenten som en hycklare när han hyllar gatuprotesterna i Venezuela men samtidigt låter den franska polisen tysta sitt eget folk med tårgas och batonger.

https://twitter.com/sahouraxo/status/1088519871720288256