Enligt tyska Focus väntas Frans Timmermans bli EU-kommissionens nye ordförande. Mötet i söndags kväll drog dock ut på tiden till småtimmarna och det ska föreligga stor oenighet om vem som ska ersätta Juncker.

Det är tidningen Focus som i söndags kväll skrev att den holländske vänsterpolitikern Frans Timmermans väntas bli vald till EU-kommissions ordförande för att ersätta avgående Juncker. Dock rapporterade the Independent nyligen att samtalen om Junckers ersättare gått i stå.

Timmermans är den socialistiska gruppens förslag på ny ordförande för kommissionen och ser ut att vara ett kompromissförslag efter att han inofficiellt fått stöd av Angela Merkel.

Video avslöjade
Det var en video från mötet mellan Timmermans and den bulgariske premiärministern Boyko Borissov som visade att en kompromiss var nära.

– En kompromiss är på horisonten där Weber tar parlamentet och du tar kommissionen, så jag ville höra med dig, sa Borissov i videon till Timmermans.

Borissov sa därefter att detta har ”diskuterats med Angela [Merkel] och [Mark] Rutte och andra kollegor idag”. Timmermans svarade då att han inte är säker ”att vi spelar in allt detta” innan videon från mötet stängs av.

Socialliberal med bakgrund inom underrättelsetjänsten
En del centraleuropeiska länder, bland annat Tjeckien och Slovakien, är dock tveksamma på grund av Timmermans socialliberalism och har blockerat hans tillsättning, i alla fall för tillfället. Den holländske politikern stödjer bland annat en andra Brexit-omröstning och har tidigare kritiserat Boris Johnson för att ha sagt saker som han menar ”gränsar till rasism”.

Timmermans välkomnade förra året på Twitter att det ”muslimska samfundet” som en del av Europas framtid.

Timmermans har även bakgrund inom den holländska underrättelsetjänsten som förhörsledare för ryska krigsfångar.

Initialt sades att ett förslag skulle presenteras på måndagen. Nu meddelas att detta skjuts upp och att ett nytt möte ska hållas på tisdagen. Förslaget måste därefter godkännas av EU-parlamentet.