Gulavästarna
Utrikes

Fransk polis har gripit 8400 demonstranter som deltagit i Gula västarnas protester

Publicerad 2/18/2019
Annons

Gula västarnas protester mot Emmanuel Macrons regering fortsatte i helgen för 14:e veckan i följd. Samtidigt presenterade det franska inrikesministeriet nya siffror rörande antalet gripna demonstranter på gatorna runt om i landet. Det handlar om cirka 8 400 omhändertagna demonstranter under de senaste tre månaderna. En demonstrant förklarar att de inte kommer att ge upp förrän den politiska eliten faller.

Det var på torsdagen förra veckan som inrikesminister Christophe Castaner berättade att man sedan mitten av november förra året, när rörelsen de Gula västarna startade sina protester, har gripit omkring 8 400 personer. Av dessa har 7 500 häktats och omkring 1 800 personer har redan fått sina domar, rapporterar Le Figaro.

https://www.instagram.com/p/BuBYcFVDriZ

I Frankrike är många kritiska till regeringens hårdföra hanterande av folkrörelsen och vad deltagarna anser vara polisbrutalitet på gatorna. Krav ställs nu på amnesti för de demonstranter som omhändertagits av polisen men det är ingenting som inrikesministern är intresserad av att diskutera.

– Mitt budskap är tydligt, all aggression på gatorna kommer att straffas, sade Castaner.

https://twitter.com/sotiridi/status/1096851732905246721

Gula västarna: ”Rörelsen växer”
De senaste veckorna har internationell massmedia rapporterat att antalet demonstranter på gatorna minskat. För den 14:e protestveckan finns det ännu bara en officiell siffra som säger att omkring 41 500 personer ska ha samlats till demonstration runt om i Frankrike.

https://www.instagram.com/p/Bt_V0C5DHbY/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1w5v6aabifbh9

Den officiella siffran har dock ifrågasatts eftersom inrikesministeriet även påstod att enbart 5 000 personer hade samlats på lördagen för att delta i Gula västarnas vandring genom huvudstaden Paris. Arrangörerna för de Gula västarna menar att det verkliga antalet var betydligt högre – minst 15 000 personer.

Enligt Jerome Rodrigues, en av ledarna som även blev världskänd när polisen sköt en så kallad Flash-Ball mot hans ansikte vilket resulterade i en allvarlig ögonskada, förklarade för AFP att ”rörelsen växer”.

LÄS ÄVEN: Gula västarnas ledare beskjuten av polis – kommer förlora ena ögat

https://www.instagram.com/p/Bt8wH0wjaXU/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1clbwnvlna4o8

Dimma av tårgas
I sociala medier cirkulerar flera videoklipp som tydligt visar att Polisen fortsätter att skjuta rakt in mot folksamlingar, detta trots att flera allvarliga skador har rapporterats under de senaste veckorna.

https://www.instagram.com/p/BuAC72Zj0GK/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=107uyjmhwqn6j

LÄS ÄVEN: Gula västarnas fotograf fick handen bortsprängd av granat

https://www.instagram.com/p/Bt_YTVQD2UK/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1ccphsx3uq8cz

Demonstrant: ”Vi kommer kämpa till eliterna faller”
Frilansjournalisten Katerina Janouch har nyligen intervjuat en deltagare i den franska folkrörelsen de Gula västarna. Den 40-årige Parisbon Pierre förklarar att han inte bara vill sitta hemma utan faktiskt arbeta för en förändring.

Pierre vill att president Emmanuel Macron ska avgå men förklarar samtidigt att det inte räcker. I åratal har det franska folket valt olika typer av politiker men resultatet har alltid blivit likadant. Enligt honom är dessa politiker förrädare som inte arbetar för det franska folket.

– Macrons agenda är klar. Han valdes av eliten och han förstör Frankrike suveränitet. Ett exempel är att han sagt att det inte finns någon fransk kultur, säger Pierre.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Fransk polis beskjuter frilansjournalister – flera skadade

Janouch frågar Pierre vad de Gula västarna vill uppnå förutom att Macron ska avgå. Han svarar att rörelsen vill ha direktdemokrati – att konstitutionen nu måste ändras. Om det finns lagar som inte fungerar måste dessa också vara möjliga att bryta upp.

– Om politikerna inte jobbar för oss ska vi också kunna göra oss av med dem. Striden blir hård, det är folket mot globalismen och dessa vill inte släppa ifrån sig makten. Men vi kommer att kämpa till eliterna faller, förklarar Pierre.

Tre månader har passerat sedan rörelsen inledde gatuprotesterna och fortfarande sitter Macron kvar som president. Det är ingenting som gör att Pierre och hans vänner i rörelsen ger upp, istället får man hopp genom utvecklingar man ser i andra länder.

– Macron är globalismens sista symbol, vi ser hur dessa eliter faller. Som Merkel. Istället kommer Salvini, Trump och Kurz i Österrike. Allt fler länder börjar vakna upp, menar Pierre.

Byter ut flagga
Nedan syns hur en demonstrant i Paris byter ut en EU-flagga mot en fransk flagga.

https://twitter.com/sotiridi/status/1096781343034404864

LÄS ÄVEN: Frankrikes president hyllar folkets gatuprotester i Venezuela – kritiseras som hycklare

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons