I en rapport sammanställd av ledamöter i den franska senaten har man tittat närmare på spridningen av politisk islam i landet. För att bekämpa detta föreslår man 44 åtgärder.

En av rapportens slutsatser är att radikal islamism ”är polymorft, penetrerar alla aspekter av socialt liv och tenderar att påtvinga en ny social standard genom att utnyttja individuell frihet”.

– Vi kan inte acceptera det. Nu eller aldrig är tiden att reagera, säger senator Jacqueline Eustache-Brinio från center-högra republikanerna som menar att nästan hela Frankrike påverkas av radikal islam.

Islamistiska ekosystem

Enligt tidningen Le Figaro, som tagit del av rapporten, beskrivs vissa distrikt i landet som ”islamistiska ekosystem” där sekulära principer som mäns och kvinnors jämställdhet och homosexuellas rättigheter ifrågasätts.

Bland de 44 punkterna man föreslår för att bekämpa utvecklingen finns ett förbud för alla imamer med kopplingar till Muslimska brödraskapet att predika i Frankrike och full finansiell transparens hos religiösa organisationer som tar emot pengar från utlandet.

Islamska grupper som vill ha bidrag från lokala myndigheter bör också tvingas skriva under att man respekterar republikens värderingar.

Ockuperade områden

Rapporten kommer bara månader efter att ett hemligt dokument offentliggjorts från säkerhetstjänsten i vilken man betecknar åtminstone 150 områden över landet som ”ockuperade” av islamister.

Man var då även oroade över ökningen av islamistiska partier i lokala val. I ett fall lyckades ett sådant parti få 40 procent av rösterna i kommunen Maubeuge.

I fjol visade en undersökning att 61 procent av fransmännen anser att islam är inkompatibelt med det franska samhället och dess värderingar.