Hundratals jordbrukare har samlats och marscherat i den franska nordöstra staden Reims. De vill att myndigheterna friar en bonde som sköt en tonårig tjuv som skadades allvarligt. Jordbrukarna menar att polisen inte hjälper dem när de drabbas av otaliga stölder – och att de därför behövt försvara sig själva.

Jordbrukaren Jean-Louis Leroux utreds nu för mordförsök efter att han erkänt att han använt en hagelbössa för att skjuta mot personer som han trott försökt stjäla bränsle från sin bondgård.

Den 19-åriga personen som blev skjuten ligger i koma på ett sjukhus, rapporterar BBC.

Leroux släpptes senare från häktet mot borgen.

Tidigare bestulen på bränsle

46-åringen säger att han råkat ut för dussintals stölder och att han kände sig tvungen att agera efter att upprepade telefonsamtal till polisen inte ledde till ett slut på problemet.

Advokaten som företräder Jean-Louis Leroux menar att jordbrukaren inte hade för avsikt att skada någon.

Andra jordbrukare har inte fått hjälp av polisen

Torsdagen den 13 februari samlades franska jordbrukare utanför hovrätten för att protestera. De bar då på skyltar som uppmanade myndigheten att släppa Leroux på fri fot.

Många av skyltarna förmedlade att de protesterande jordbrukarna också är offer för rån – och framförde klagomål på att de inte skyddas av myndigheterna.

”Vi vet att användningen av vapen inte är en lösning, vi ber inte om att få skydda oss själva på detta sätt, men ibland händer dramatiska saker,” sade Hervé Lapie, ordförande för den lokala avdelningen av det franska bondeförbundet FDSEA, till tv-kanalen France 3.

”Vi kommer att fortsätta vårt arbete med myndigheterna … så att saker som detta inte händer igen och att jordbrukare inte behöver ta rättvisan i sina egna händer.”

Tillfälligt släppt mot borgen

Domstolen valde att släppa Leroux på torsdagen – men han är under fortsatt rättslig övervakning inför sin rättegång.

Det 19-åriga offret är fortfarande i koma, enligt hans advokater. De har beskrivit skjutningen som ett ”bakhåll” och hävdade att ”privat rättvisa” aldrig är acceptabelt.