I Frankrike genomfördes en lagändring denna veckan som dess supportrar menar kommer stoppa diskrimineringen av homosexuella föräldrar medan kritikerna anser att den avhumaniserar föräldraskapet.

Det var i tisdags som begreppen ”mor” och ”far” ersattes med ”förälder 1” och ”förälder 2” som del av en större lagförändring för att bygga ”en skola man kan lita på” där det bland annat även närvaro blir obligatorisk för treåringar.

– Denna förändring kommer fastställa i lag barns familjediversitet i administrativa formulär som skickas in i skolan, sa Valérie Petit, ledamot för Macrons REM-parti.

Petit sa att orden mor och far inte längre tog den nya antagna lagen om homosexuella giftermål eller existensen av homosexuella föräldrar i beaktande.

– Vi har familjer som finner sig stå inför kryssrutor i ganska gammalmodiga familjemodeller. För oss är denna förändring ett mått på social jämställdhet, fortsatte Petit.

Kritik bland konservativa
Men lagändringen har upprört det mer konservativa Republikanska partiet samt Marine le Pens parti Nationell Samling.

– När jag hör folk som säger att detta är en gammalmodig modell vill jag påminna folk om att 95 procent av civila eller kyrkliga äktenskap är mellan män och kvinnor, sa den konservativa ledamoten Xavier Breton.

Den nuvarande utbildningsministern, Jean-Michel Blanquer, har tidigare varit motståndare till denna lagförändring och menade att det inte behöver vara ett lagstiftningsärende.

Ledamot Eric Ciotti var också kritisk:

– De lovade att detta var fantasi, att det aldrig skulle hända. Förnekande av kön dekonstruerar balansen i vårt samhälle.

”Hjärntvättar barn”
Samtidigt sa partiledaren Marine Le Pen att ”masken har fallit” rörande Macrons syn på samhället. Jordan Bardella, toppnamn på partiets EU-vallista, sa att förändringen var ett sätt att ”ideologiskt hjärntvätta barn” och hävdade även att ”det totalitära inte är långt bort”.

AFDH, en fransk organisation för homosexuella föräldrar, välkomnade förvisso förändringen men varnade för att det kunde skapa en hierarki mellan föräldrar. ”Vem ska vara ’förälder 1’ och  vem ska vara ’förälder 2’?” frågade AFDH:s ordförande Alexandre Urwicz, som istället ville ha mer inkluderande formulär såsom ”far, mor eller förmyndare”.

Förändringen kan fortfarande förkastas av senaten som har en konservativ majoritet, men kommer då återgå till parlamentet för en slutlig genomgång.