Fredagsbön och ”jalla jalla, moské för alla” – annorlunda julstämning på torget i Uddevalla

➤ Julfriden på torget i Uddevalla fick vid lunchtid på fredagen ett abrupt avbrott, då platsen intogs av ortens många muslimer för fredagsbön och krav till kommunen att bekosta ett moskébygge.

Runt den stora julgranen låg hundratals muslimer med utomvästlig invandrarbakgrund på knä på bönemattor och från ett podium förrättades en kombination av fredagsbön och protest mot att den s-ledda kommunen inte byggt någon moské åt gruppen. Tal hölls och slagord som ”jalla jalla, moské för alla” ljöd över torget.

Feysal Reerabdullah, som är sekreterare på Islamiska centret Uddevalla, är en av initiativtagarna till att en smula provokativt flytta ut fredagsbönen på torget som prytts med bland annan julgran inför den stundande kristna högtiden. Feysal anser att skattebetalarna i Uddevalla bör bekosta bygget av en moské. De lokaler man nu håller till i är för små och församlingens ekonomi räcker inte för att hyra större lokaler.

Ingemar Samuelsson (S), som är kommunalråd i Uddevalla, noterade att manifestationen hölls men håller inte med om att ett moskébygge är kommunens ansvar.

– Vi bygger inga enskilda samlingslokaler till föreningar. De får hyra in sig på likvärdiga villkor, förklarar han för SR:s utsände reporter.

Samuelsson berättar att Islamiska centret under en längre tid ansatt kommunledningen med krav på större lokaler och en riktig moské. Kommunalrådet uppger att man också försökt hjälpa till med att hitta lokaler som passar, men att det inte gått att hitta någon sådan till en hyra som föreningen vill betala.

På sociala medier har kritik och förskräckelse uttryckts från personer som bevittnat händelsen. Någon kallar det för ”en mardröm” och skriver ”Gud bevare oss”, sannolikt inte med hänvisning till Allah.

Polisen uppger att den muslimska invandrarföreningen hade tillstånd för att ta över det julpyntade torget för fredagsbön och demonstration.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.