Den tidigare statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt uppger i en intervju att brottslighet i Sverige kan byggas bort genom ”färgglada” platser med bättre ”genderbalans”. Han tror även på att kommuner erbjuder olika aktiviteter på dessa allmänna platser, ”kanske dans”.

Det var på måndagseftermiddagen som den vänsterliberala boulevardtabloiden Expressen publicerade en videointervju i vilken tidningens politiske reporter Niklas Svensson ställer frågor till Reinfeldt om bland annat den utbredda brottsligheten i landet.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt om invandringen: ”Ditt livs bästa investering”

Reinfeldt som numera är verksam som bland annat ordförande i Affärs- och medborgarplatser (AMP), vars syfte är att driva projekt för att skapa trygga platser i landets kommuner, anser sig ha receptet för att råda bot på utvecklingen med fler brott och ökad otrygghet på gator och torg.

Han menar att det går att bygga bort brottslighet och att han tillsammans med AMP nu ska uppmuntra kommunerna att inrätta affärs- och medborgarplatser som är roliga och samlar människor där brott begås istället för att skylla problematiken på polisen.

– Se till att de blir roligare att vara där, aktivera dem, se till att de är trygga, snygga och rena, säljer Reinfeldt in projektet.

Få bort brottslighet med dans
Svensson ber Reinfeldt att ge ett konkret exempel vad man kan göra med Kungsträdgården i centrala Stockholm för att parken ska bli en säkrare plats. Reinfeldt tror på att ha ”trygghetsvärdar”, hålla högre renlighet i parken och vidare:

– Man skulle kunna ha platser där man ordnar olika aktiviteter, kanske dans, kanske träning, kanske ha fler serveringar där människor kan sitta och föra diskussioner, föreslår Reinfeldt.

Sådana åtgärder skulle enligt motverka brott genom att ”skapa bättre genderbalans”. Han ser inte risken som särskilt stor att brottslingarna bara flyttar sig till ett annat område och hänvisar till siffror från liknande projekt i New York.

– Totalt sätt minskar brottsligheten om man gör så här, säger Reinfeldt.

Kritiserar Brås otrygghetssiffror
I intervjun tar Svensson upp siffror från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2019 som utförs av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) där det framgår att 28 procent av befolkningen (16–84 år) känner sig mycket eller ganska otrygga och till följd av detta undviker att gå ut ensamma under sena kvällar i sitt bostadsområde.

Reinfeldt kritiserar den höga siffran och påstår att många av dessa individer inte bildat sin uppfattning utifrån hur verkligheten ser ut, utan av andra faktorer som överdrifter i informationsflödet. Han menar att människor känner sig otrygga därför att de har påverkats av vad de hör och uppfattar genom mediabeskrivningar.

Vidare lägger Reinfeldt denna ”upplevda otrygghet” på sociala medier som han menar har en stor påverkan på människors verklighetsuppfattning.

– Har människor rätt i vad de tror sker i de offentliga utrymmen? Ibland har de rätt. Ibland har de faktiskt inte det. Det är mycket som bara skickas vidare, berättar Reinfeldt.

Skjutningar är inte ett problem för majoriteten
Reinfeldt tar gängskjutningarna runt om i landet som exempel som han inte tycker att medborgarna bör oroa sig över. Enligt honom är den upplevda otryggheten som skjutningarna leder till något som skapas genom överdrifter i media och sociala medier.

– Många av de skjutningar vi pratar om är den absoluta merparten av den svenska befolkningen inte i närheten av och ändå går vi runt och känner ökad otrygghet till följd av dem, säger Reinfeldt.

Svensson frågar Reinfeldt vad han tänker om att det har inträffat 72 skjutningar bara i Stockholm under de nio första månaderna i år, i vilka 23 har skadats och 15 har dött.

– Närvaron av vapen gör samhället farligare, är Reinfeldts förklaring.

Reinfeldt känner sig inte otrygg
I intervjun får Reinfeldt även frågan om det händer att han någon gång känner sig otrygg när han är ute och går på Stockholms gator.

– Nej, det kan jag inte påstå, svarar Reinfeldt.

Nedan följer en del av intervjun:

”Inte fler brott och utsatta områden i Sverige – bara högre anmälningsbenägenhet”
Förra året höll Swebbtv en intervju med Reinfeldt i vilken han berättade hur han ser på sitt uppdrag som ordförande för Trygghetskommissionen. Dess uppdrag är att granska och föreslå åtgärder mot den eskalerande brottsligheten i Sveriges ’utsatta förorter’ och den ökande otrygghet bland medborgarna som den så kallade vardagsbrottsligheten lett till.

LÄS ÄVEN: Fredrik Reinfeldt: ”Inte fler brott och utsatta områden i Sverige – bara högre anmälningsbenägenhet”

Reinfeldt ville på en direkt fråga inte vidgå att Sverige skulle sticka ut när det gäller ’utanförskapsområden’ och till dessa relaterad kriminalitet, jämfört med länder som Norge, Finland och Schweiz. Om så hypotetiskt är fallet, beror det enligt Reinfeldt på att svenskar är mer benägna att anmäla brott jämfört med norrmän, finländare och schweizare.

Skärgårdshus på ö mellan Lidingö och Djursholm
I juni visade Samhällsnytt en bild på Reinfeldts nyinköpta fastighet som han tillsammans med sambon Roberta Alenius, hans före detta presschef, har som komplement till innerstadsboendet i Vasastan.

LÄS ÄVEN: Här är Fredrik Reinfeldts nya skärgårdshus

Samtidigt som den tidigare statsministern i många år vurmat för mångkulturen har han tillsammans med sambon Roberta Alenius valt att köpa ett skärgårdshus beläget på ön Storholmen tillhörande landets näst rikaste kommun Lidingö.

LÄS ÄVEN: Reinfeldts son om M-SD-samarbetet i Staffanstorp: ”Oacceptabelt”