I en intervju på Kvalitetsmässan i Göteborg i veckan kommenterade Fredrik Reinfeldt de nyligen uppförda danska gränskontrollerna mot Sverige då man räds utvecklingen i det norra grannlandet och vill förhindra att våldsbrottsligheten sprider sig dit. Det rapporterar Fria Tider.

Enligt Reinfeldt har Danmark fel inställning med bristande tillit och denna situation, som han betecknar som ”fullkomligt livsfarlig”, riskerar att ”skapa nya krig”.

– Det är det danskarna håller på med nu. Nu är danskarna stolta när de äntligen ska få kontrollera alla svenskar.

– Ungefär som att vi har blivit kollektivt galna i Sverige, och inte kan släppas in i Danmark, för då kan Danmark smittas. Det är den typen av vi och dom-tänk som just nu styr världen. Fullkomligt livsfarligt. Det kommer bara skapa nya krig, sa Reinfeldt och fick applåder.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt gjorde bejublat framträdande på M-stämma

Det var i tisdags som de danska gränskontrollerna uppfördes.

– Det ska inte vara så att man kan resa från Sverige till Danmark och placera dynamit i Köpenhamn, sa den danska statsministern Mette Frederiksen på en presskonferens i augusti.

– Vi ser att kriminaliteten som drabbar Köpenhamn har ett samband med det som skett i Sverige, det är därför vi behöver gränskontroll.