Tre av de män som misstänktes ha våldtagit en kvinna i den invandrardominerade Stockholmsförorten Fittja får nu höga skadestånd. En av männen får 220 000 kronor med motiveringen att han ”bara” var 18 år gammal. I sociala medier jämförs beloppet med Ebba Åkerlunds föräldrar som förlorade sin dotter i terrordådet på Drottninggatan och mottog 60 000 kronor vardera.

Det var i december år 2017 som Södertörns tingsrätt beslutade att frikänna samtliga åtalade i den uppmärksammade misstänkta gruppvåldtäkten i Stockholmsförorten Fittja sommaren 2016. Skarp kritik riktades mot polisutredningen som dels inte kom igång förrän ett par år efter händelsen och dels sköttes på ett slarvigt sätt. Detta bedömdes vara huvudorsak till att ingen av de åtalade kunde dömas.

Tre av männen ansökte om skadestånd med anledning av att de blivit frihetsberövande. Nu har Justitiekanslern (JK) slagit fast att två av männen ska ersättas med 195 000 kronor. Den tredje mannen får ett ännu högre belopp, 220 000 kronor, eftersom han vid tiden för frihetsberövandet endast var 18 år.

LÄS ÄVEN: Åtalade för gruppvåldtäkt i Fittja frias

Beslutet tas trots att åklagaren tidigare i år uppmanade JK att avvisa eller sänka skadeståndsersättningen med anledning av att mannen erkänt att han erbjudit brottsoffret kokain i utbyte mot sex. Men det är ingenting som JK tagit hänsyn till, rapporterar lokaltidningen StockholmDirekt.

Jämförs med låga skadeståndet till terrormördade Ebbas föräldrar
Medborgarjournalisten Katerina Janouch är en av dem som reagerat på beslutet och skriver på Twitter att ”man vet att man är i Sverige när terrormördade Ebbas föräldrar får 60 000 var medan friade våldtäktsmän får 220 000”. Många andra har också reagerat på beslutet och en person kallar det för ”ett hån”.