Kammaråklagare Lotta Karlsson överklagar den friande domen mot minst sex av dem som åtalades för koranupploppen i Rinkeby i våras. Det berättar hon för Samnytt.
– Jag tycker inte att tingsrätten gjort en korrekt bedömning, säger hon.

I fredags, dagen före julafton, friade Solna tingsrätt elva män som åtalats för bland annat våldsamt upplopp i samband med en av Rasmus Paludans demonstrationer under långfredagen den 15 april i år.

LÄS MER: De kastade sten på polisen – frias

Domen har överraskat många. Inte minst tingsrättens motivering att det inte är säkert att stenkastarna siktat på polisen.

Kommer överklaga

När Samnytt pratar med kammaråklagare Lotta Karlsson under torsdagen berättar hon att hon precis hunnit läsa igenom domen. Hon har varit julledig fram till nu.

Karlsson säger att hon kommer överklaga minst en av åtalspunkterna mot sex av de åtalade gällande våldsamt upplopp.

– Jag kommer i vart fall överklaga när det gäller andra upploppet. Åtalspunkt 3. Jag har förståelse för att den första åtalspunkten ogillades, men jag tycker inte att tingsrätten gjort en korrekt bedömning av det andra upploppet, säger hon.

Varför?

– Det krävs inte att man visar exakt var varje sten träffat. I brottets konstruktion ligger att det räcker med att man aktivt deltagit i den folksamling som skadat polis och egendom. Det krävs inte att man personligen skadat polis och egendom. Det är min bedömning.

Inte alltid olagligt kasta sten

Lotta Karlsson har däremot inte bestämt sig om hon kommer överklaga det första upploppet, åtalspunkt 1, som sex män åtalades för att ha deltagit i.

– Det var ett mycket snabbare förlopp, och det är svårare att säga om det var riktat mot polisen. Så där kan jag ha större förståelse för tingsrättens bedömning, säger hon.

Är det inte alltid olagligt att kasta sten?

– Nej, att kasta sten i sig är inte olagligt. Det måste vara mot någon särskild person, mot en grupp av personer eller mot någonting.

Tänker du då att de kan ha kastat sten i största allmänhet? Det resonemanget är det många som undrar över.

– Jag har inte funderat klart i den delen, men om man inte försökt att kasta på en person utan bara har kastat för att visa sitt missnöje, då är det inte våldsamt upplopp.

Men vad har de då kastat på?

– Jag tyckte att de kastat mot polisen, men det var inte ens poliserna säkra på.

Men vad har de kastat sten på? Varandra?

– De säger själva att de kastat sten mot det tomma utrymmet mellan polisen och Paludan. Det är i sig inte olagligt.

Ytterligare åtal för korankravaller

Oavsett vilka åtalspunkter som överklagas och vad Svea hovrätt kommer fram till kommer det inte bli några längre påföljder för de sex eller elva åtalade.

– Det här är ett väldigt kort förlopp på några minuter med väldigt begränsad effekt, så det är inte aktuellt med några längre påföljder för den delen av dagen, säger Lotta Karlsson.

LÄS ÄVEN: HÄR är politikerna som friade stenkastarna i Rinkeby

Utöver det mål som fredagens dom handlar om pågår nämligen ytterligare en förundersökning gällande långfredagens koranstök i Rinkeby. Lotta Karlsson leder även den utredningen.

– Det eskalerade senare under dagen. Det inträffade ett betydligt allvarligare förlopp där det pågår en förundersökning, säger hon.

– Det finns ett drygt 20-tal misstänkta i det ärendet i dagsläget, men det är inte säkert att alla går till åtal och det kan även tillkomma misstankar mot fler.

Rånförsöket mot Christian Peterson

Lotta Karlsson funderar även på att överklaga den friande domen mot Reband Hussein, som åtalades för rånförsök mot journalisten Christian Peterson i samband med koranoroligheterna.

– Den tror jag kommer överklagas. Jag tycker i varje fall att det finns utrymme för att döma för olaga hot, säger hon och tillägger:

– Jag har inte bestämt mig än, jag får avvakta, men jag funderar på att överklaga den punkten.

LÄS MER: VIDEO: Hussein försöker med hot och våld ta journalisten Christians kamera – friades