skjutning-hbg
Inrikes

Frias efter knivhugg och skott i gänguppgörelse – nödvärn enligt domstolen

Publicerad 2/7/2019
Annons

I juni förra året drabbade statslöse Mohammad, syriske medborgaren Waled, statslöse Baker, libanesiske medborgaren Mohamad, statslöse Mahmoud från Libanon och Abdulaziz med oklar nationalitet samman i ett väpnat storbråk på Söder i Helsingborg. Abdulaziz slapp åtal och de övriga utom Baker frias av Helsingborgs tingsrätt och slipper därmed också utvisning. Waled har erkänt att han använt kniv mot och skjutit Baker men rätten anser att det var nödvärn.

Vad konflikten handlade om är inte utrett. Åklagaren menade att det var en uppgörelse om narkotika men det har inte kunnat bevisas. Tre av de inblandade skadades allvarligt i samband med bråket av skott och knivhugg.

27-årige Waled sköt och knivhögg 20-årige Baker men frias med hänvisning till nödvärn. Waled hävdade i förhör att han och Abdulaziz först fick skott riktade mot sig av Baker som dock missade. Därefter ska Waled ha avväpnat Baker genom att knivhugga honom i bröstet och ryggen och slutligen skjutit Baker med hans eget vapen, detta eftersom Baker enligt Waled var beväpnad med ytterligare en pistol.

Domstolen satte tilltro till berättelsen. Som en följd döms därför i stället Baker för grovt vapenbrott och grov misshandel. Påföljden blir 3 års fängelse. Baker ska även utvisas efter avtjänat straff. Eftersom Baker är statslös är det oklart om utvisningen kommer att kunna verkställas.

Waled döms däremot till dagsböter för narkotikabrott och rattfylleri. Han är tidigare dömd för bland annat brott mot knivlagen.

Vem som i övrigt gjort vad under bråket har inte kunnat klarläggas, varför Helsingborgs tingsrätt väljer att fria också Mohammad, Mohamad och Mahmoud som åklagaren velat ha fällda för grov misshandel och grovt vapenbrott och utvisade ur landet. Frikännandet innebär också att de får stanna i Sverige.

SVT mörkar
SVT skriver om domen och har tidigare också i ett flertal artiklar rapporterat om händelsen. Inte i någon av dessa nämns att samtliga inblandade är utlänningar. Även sådana omständigheter som yrkanden på utvisning, som indirekt kan avslöja de inblandades utländska ursprung, har konsekvent utelämnats.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons