Covid-19 test / Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Faksimil Twitter

Utrikes

”Frihetsdagen” väntas skjutas upp i Storbritannien

Publicerad 6/13/2021
Annons

Storbritannien väntas skjuta upp lättandet av pandemirestriktionerna ytterligare en månad. Anledningen uppges vara oro över spridningen av den så kallade deltavarianten av coronaviruset. Nu hoppas regeringen att än fler ska vaccineras. Samtidigt begränsar ett flertal flygbolag sina rutter kraftigt.

Den 21:a juni var annonserat som det datum då alla restriktioner skulle lyftas i Storbritannien och kallas i brittisk media för ”frihetsdagen”. Nu kommer uppgifter om att premiärminister Boris Johnson avser att skjuta fram datumet till den 19:e juli. Slutgiltigt besked väntas på måndag, skriver The Guardian.

Detta har lett till att flygbolag som British Airways, Virgin Atlantic och Easyjet tvingats att kraftigt begränsa sina flygningar, skriver Daily Mail. Aer Lingus har ställt in alla sina flygningar och riskerar nu att gå i konkurs. Detsamma gäller Stobart Air.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Vi återgår inte till det normala när pandemin är över

Flygbolag går under

– Det är med stor sorg som Stobart Air kan bekräfta att styrelsen håller på att utse en likvidator till verksamheten och att flygbolaget kommer att upphöra all verksamhet med omedelbar verkan, meddelade en representant för bolaget, vars 480 anställda nu blir av med sina jobb.

– Flygbolag minskar sina flygscheman snabbt eftersom regeringens policy för utlandsresor hindrar konsumenter från att flyga. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med efterfrågan att flyga när så många länder har restriktioner och tester är så dyra, säger Paul Charles, vd för reseagenturen PC Agency.

Charles ifrågasätter även varför restriktionerna är hårdare nu än förra sommaren, då inga vaccin fanns.

LÄS ÄVEN: Utredaren av virusets ursprung avslöjas ha nära kopplingar till Wuhan-labbet – handplockades av Kina

Regerigen hotas med stämning

Vaccinationerna pågår för fullt i Storbritannien. Bara i fredags uppges hela 428 780 personer ha vaccinerats. Dr Chaand Nagpaul, ordförande för British Medical Association anser ändå att åtgärderna är befogade och uppmanar premiärminister Johnson att skjuta upp ”frihetsdagen” tills dess att än fler är vaccinerade.

– Med endast 54,2 procent av den vuxna befolkningen som för närvarande är fullständigt vaccinerade och många yngre personer som ännu inte är berättigade att vaccineras, utgör det en enorm risk att för tidigt lätta på alla restriktioner, säger han.

Representanter för nattklubbar och barer har hotat att stämma regeringen om lättandet av restriktionerna skjuts upp ytterligare. Även vissa parlamentsledamöter har varnat att de är beredda att använda alla lagliga medel för att motarbeta ett uppskjutande av ”frihetsdagen”.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Här anmäler Folkhälsomyndigheten coronakritiker till MSB – som agenter åt främmande makt

Pandemin anses vara över i ett flertal länder

Rykten om att datumet skulle flyttas började spridas sedan spridningen av den så kallade deltavarianten, som först identifierades i Indien, ökat med 240 procent på en vecka. De flesta som drabbats uppges vara ovaccinerade. Enligt SvD har hittills har 42 323 personer konstaterats smittade med deltavarianten i Storbritannien. Motsvarande siffra veckan innan var 29 892.

Deltavarianten uppges vara mer motståndskraftig mot vaccin och är enligt Storbritanniens hälsominister Matt Hancock hela 40 procent mer smittsam än det ursprungliga viruset, skriver SvD. Uppemot 90 procent av de nya fallen i Storbritannien är drabbade av just deltavarianten, uppger Aftonbladet.

I Sverige har nästan halva befolkningen låtit sig vaccineras med minst en dos. Folkhälsomyndigheten uppges nu överväga att ge vissa grupper tre doser istället för de tidigare rekommenderade två, skriver SvD.

Samtidigt bedöms pandemin helt vara över i ett antal länder och regioner. Där har livet återgått till det normala, utan restriktioner. Främst rör det sig om mindre ö-nationer, men även större länder som Australien och Nya Zeeland, skriver SvD i en annan artikel.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons