malmö tingsrätt

Malmö tingsrätt. Foto: Jorchr.

Inrikes

Frikänns från våldtäkt trots DNA-bevis och slipper utvisning för grov misshandel

Publicerad 12/2/2017
Annons

➤ Ahmed, 33, kom som invandrare från Irak till Sverige och bosatte sig i Malmö. I samband med att Ahmed nyligen åtalades för ett flertal misshandelsbrott, ”topsades” han varvid polisen fick träff på en anmäld utomhusvåldtäkt 2009. Men trots DNA-bevis och bevis för att Ahmed ljuger om händelsen, frias han från våldtäkten.

Enligt åtalet (mål nr B 6667-17) har Ahmed ”knuffat och hållit fast kvinnan samt tilldelat henne ett flertal slag på kroppen, tagit stryptag om hennes hals samt hållit för hennes mun när hon försökt påkalla hjälp”. DNA och sperma påträffades på kvinnan vid en rättsmedicinsk undersökning. Det konstaterades också att hon hade ett antal blåmärken och skrapsår.

Ahmed har erkänt att han haft någon form av sexuellt umgänge med kvinnan vid det aktuella tillfället men att detta ska ha varit frivilligt och utan inslag av tvång eller våld. Tingsrätten slår fast att rättsmedicinska fynd bevisar att Ahmed ljuger om vad som ägde rum vid händelsetillfället.

Vittnen ska ha hört kvinnan skrika på hjälp och även sett Ahmed lämna platsen springande, något som talar för att det inte har handlat om sexuellt umgänge med samtycke.

Kvinnan alkoholpåverkad och lång tid sedan händelsen
Malmö tingsrätt väljer ändå att fria Ahmed och motiverar det med att kvinnan vid händelsetillfället var påverkad av alkohol och därför inte anses helt tillförlitlig. Domstolen anser också att det kvinnan idag säger i domstolen ska bedömas som mindre tillförlitligt eftersom det gått åtta år sedan händelsen. Vittnesmål finns dock från 2009 då polisanmälan gjordes i direkt anslutning till händelsen.

Ahmed har nyligen dömts för flera fall av misshandel, varav två grova brott. Ett av brottsoffren var en kvinna. Det väljer tingsrätten att inte väga in i bevisvärderingen kring huruvida det är sannolikt att Ahmed varit våldsam mot kvinnan som anmält honom för våldtäkt

Misshandel med sparkar, slag, tillhyggen och knivar
I det andra åtalet (mål nr B 3161-17) en månad tidigare dömdes Ahmed tillsammans med två andra personer, Sarjan och Dashti, för fem fall av misshandel, varav två bedöms som grovt brott. Samtliga tre dömdes till fängelse i två år.

Misshandeln har bland annat bestått i sprejning med färgburkar, sparkar, knytnävsslag, slag med tillhygge samt knivhugg i armar, rygg och ansikte. Minst ett av fallen rubricerades från början som försök till mord. Ett av de tre brottsoffren är en kvinna och mor till ett av de andra offren. Hon fick ta emot sparkar och knytnävsslag samt hot om knivhugg.

De fem fallen av misshandel utgjorde en del i ett försök att inkassera påstådda skulder. Skulderna ska ha uppkommit genom att offrens släkt lånat pengar, dels för att starta någon slags affärsrörelse i det gamla hemlandet men också för hjälp med att få en släkting till en av de åtalade insmugglad i Sverige.

Slipper utvisning
Trots att Ahmed saknar svenskt medborgarskap utvisas han inte ur Sverige efter avtjänat fängelsestraff för de fem fallen av misshandel. Sarjan och Dashti är så vitt Samhällsnytt kunnat kontrollera svenska medborgare och kan därför inte utvisas enligt idag gällande lagstiftning.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
816Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons