friskis svettis

Bild fr.v: SVT / Google

Inrikes

Friskis lägger ner i Kista efter olönsamhet – personal hävdar diskriminering

Publicerad 11/29/2022
Annons

På grund av ett lågt antal medlemmar och ett ekonomiskt tapp efter pandemin har Friskis & Svettis beslutat att lägga ner sin verksamhet i Stockholmsförorten Kista.Gymmets personal menar att de ”blir bortprioriterade i förorten”.

I oktober fattade idrottsföreningen beslut om att lägga ner gymverksamheten i Kista från och med 31 maj 2023. Detta då de tappat ekonomiskt under pandemin och har för få medlemmar i Kista för att det ska löna sig att driva gymmet där.

SVT har intervjuat ”träningsinspiratören” Tava Barivan på Friskis & Svettis i Kista som inte alls förstår varför man lägger ner verksamheten trots att den inte är lönsam. Hon menar att de borde få vara kvar eftersom de ”gör en skillnad” socioekonomiskt.

– Folk som bor här gör det för att de inte har råd att flytta härifrån – främst. Vi kanske inte gör en skillnad ekonomiskt för samhället – men alltså rent socioekonomiskt, säger hon.

Vidare säger Barivan att Kista ”är mer än vad fördomar säger om just den här orten” – och att förorterna prioriteras bort.

– Det känns som att man går tillbaka till det faktum att vi blir oprioriterade i förorterna.

Allmänheten irriteras över narrativet

I kommentarsfältet till SVT:s Facebook-delning av artikeln är det många som påpekar att Kista har nio gym inom 10 minuters avstånd och att olönsamheten lär bero på att de träningssugna Kistaborna hellre väljer andra gym.

”När även ekonomin är kränkande.”, kommenterar en användare.

”Vad är alternativet? Socialistisk planekonomi?”, skriver en annan.

Dessutom kritiseras träningsinspiratörens påståenden och insinuationer om att förorterna diskrimineras och bortprioriteras:

”’Beror på det ekonomiska tappet under pandemin och ett lågt antal medlemmar.’ – men varför ska man förhålla sig till ekonomiska realiteter när man kan hävda diskriminering?”

”Efter att ha spenderat mängder av helger i olika förorter både på fotbollsplaner, hockeyhallar och allmänna idrottsplatser kan jag nog dra slutsatsen att förorten inte är bortprioriterad. Snarare tvärtom. Men det passar väl inte det rådande narrativet?!

LÄS ÄVEN: SVT försöker normalisera invandrarsvenska

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons