Sea Watch 73663
Utrikes

Frivilligorganisationer anklagas för att bidra till döden på Medelhavet

Publicerad 11/10/2017
Annons

➤ I söndags, den 5 november, anlöpte det spanska militärfartyget ‘Cantabria’ hamnen i Salerno med 375 migranter ombord (259 män och 116 kvinnor, varav nio var gravida).

På fartyget fanns även 26 döda kvinnokroppar. De döda kvinnorna var samtliga från Nigeria och mycket unga, mellan 14 och 18 år gamla. De dog på en gummiflotte under ett försök att ta sig över Medelhavet. Den dominerande hypotesen är att de drunknade, men det faktum att samtliga var kvinnor har fått polisen att undersöka om kvinnorna kanske i stället blev mördade. Tester utförs på kropparna för att fastställa om offren blev våldtagna innan avresan från Libyen.

Giorgia Meloni, partiledare för ’Fratelli D’Italia’, har uttryckt sin sorg över vad hon kallar ytterligare en massaker på migranter på Medelhavet och slog fast:

”Bilderna av så många döda kvinnokroppar berör oss och vi kan inte vara likgiltiga inför dem. Den enda lösningen för att undvika döden på havet är att stoppa den okontrollerade invandringen, blockera båtarnas avresa från Nordafrika och oförtröttligt bekämpa det tredje millenniets slavhandlare. Det är dags att sätta stopp för regeringens onda politik med dörrar öppna för alla, Det är dags att sätta stopp för vänsterns hyckleri och öppna hjärtan-attityd. Det är dags att sätta stopp för den gränslösa gästfrihet som utgör grogrund för affärer och spekulation”.

På samma sätt reagerade Matteo Salvini, partiledare för ’Lega Nord’. På sin Facebook-sida skrev han:

“Hur många fler döda och hur många fler bortkastade miljarder euro ska vi behöva räkna innan regeringen återgår till att försvara gränserna? Ännu mer blod på den hycklande öppna hjärtan-vänsterns (smutsiga) samvete”.

Dagen efter tragedin, måndagen den 6 november, dog ytterligare fem migranter (varav ett barn) på havet. För dessa dödsoffer klandrar nu den tyska NGO-organisationen ’Sea Watch’ och Libyens flotta varandra.

Enligt vad som framkommit lämnade gummibåten med 100 marockaner (15 av dem kvinnor) Sabratha. När de precis passerat ut på internationellt farvatten kontaktade de räddningstjänstens högkvarter i Rom. Samtidigt fick NGO-organisationen syn på migranterna och bad om tillstånd att undsätta dem. Den italienska kustbevakningen beslöt dock uppmana Libyens flotta att ta kommando över situationen. Det var första gången som Libyens myndigheter samarbetade med Italien för att hindra en båt att ta sig till Sicilien.

NGO-organisationen uppgav att deras fartyg stött på några migranter ombord på en trasig gummibåt. Medan överflyttningen av migranterna till NGO-organisationens fartyg pågick, ingrep ett libyskt patrullfartyg och orsakade genom sin manöver skador på gummibåten med den påföljden att migranter tragiskt hoppade i havet. Några av migranterna tog sig själva upp ur vattnet till det tyska fartyget och lyckades undkomma de libyska soldaterna. Det var i samband med detta som de fem personerna dog. ’Sea Watch’ uppger också att libyerna drog ombord ett antal migranter på sitt fartyg som de därefter hotade och misshandlade.

Enligt Libyens flotta var det i stället ’Sea Watch’-fartyget som anlände medan det libyska patrullfartyget redan hade påbörjat räddningsarbetet och som genom sin ankomst skapade kaos och förvirring bland migranterna som kastade sig i havet för att ta sig till det tyska NGO-fartyget. Libyerna uppger att:

”Sea Watch vägrade lyssna på kustbevakningens instruktioner om att lämna olycksplatsen och orsakade därmed att ett antal illegala invandrare dog.De firade ned två gummibåtar som om vi konkurrerade med varandra om migranterna i deras totala förvirring”. Libyens flotta uppgav också att: “Sea Watch hindrade patrullfartygets insatser för att rädda alla migranter och att plocka upp offrens kroppar.”

Detta är inte första gången som Libyen riktar klagomål mot NGO-organisationernas agerande. Bara några dagar tidigare den aktuella händelsen, anklagade den libyska kustbevakningens chef Ryda Aysa de humanitära organisationernas fartyg, dels för att utgöra en tilldragningsfaktor för migranterna, dels för att inte respektera territorialvattengränserna and slutligen för att vid upprepade tillfällen ha hindrat kustbevakningens operationer.

Vid andra tillfällen har Libyens flotta stoppat NGO-organisationernas fartyg som utan tillstånd tagit sig in på nationellt farvatten. Detta har skett med fartyg tillhörande bl.a. nyss nämnda Sea Watch och MSF (Médecins sans Frontières). Även Frontex har deklarerat att ”det har förekommit alltför många spontana räddningsaktioner där gällande regler inte har följts”.

Källor: www.ilgiornale.it, www.quotidiano.net, www.liberoquotidiano.it

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons