Fler än 86 000 illegala migranter har upptäckts av den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex hittills i år. Detta är en ökning med 82 procent jämfört med året innan och siffrorna inkluderar inte människor på flykt från kriget i Ukraina.

Bara under maj månad avslöjades 23 500 illegala migranter när de tog sig in i unionen, rapporterar Gript. Framför allt är det människor från Syrien, Irak, Afghanistan, Egypten, Bangladesh, Tunisien, Nigeria och Kongo som försöker forcera sig in.

Majoriteten upptäcktes när de tog sig in i EU via centrala och östra Medelhavet, såväl som Balkan. Cypern uppges ha blivit en populär första anhalt för de illegala migranterna. Antalet avslöjade illegala gränsövergångar till ön har ökat med hela 213 procent sedan förra året. Då inkluderar dock siffrorna människor som gjort flera försök att ta sig in.

Frontex, som grundades av EU 2004 för att hantera ”gränsöverskridande brott”, har till uppgift att försvara det europeiska Schengenområdet från människohandel, narkotika- och vapensmuggling, terrorism och illegal migration.

LÄS ÄVEN: Svenskars villor ska kunna exproprieras för bostäder till invandrare

Irland erbjuder amnesti

Samtidigt som debatten om integriteten hos Europas gränser fortsätter, och statistiken otvetydigt visar på en ökning av illegala gränskorsningar, har Irlands regering beslutat att erbjuda amnesti till illegala migranter. I januari rapporterade The Irish Times att så kallade ”papperslösa”, det vill säga illegala migranter, nu kan ansöka om att få legal status. Ansökan görs enkelt via en blankett online.

Den irländska regeringen har även tillkännagivit en rad nya hjälpmedel för asylsökande, som garanterar eget boende och andra förmåner. Antalet illegala migranter i EU har ökat kraftigt sedan nyheterna om den irländska amnestin offentliggjordes, skriver Gript.

SE ÄVEN: Gäng misshandlar ensam pojke – ”Kommer bränna ned din fucking familj”

Sverige – ett varnande exempel

Charlie Weimers (SD), ledamot av Europaparlamentet, är starkt kritisk till Irlands tilltag, då det lockar allt fler att ta sig in på olagligt vis.

Weimers påpekar att den amnesti som Socialdemokraterna införde i Sverige 2005 var menad att ge landet en paus men istället fick motsatt effekt. De följande tio åren utsattes Sverige för ett aldrig tidigare uppmätt inflöde av migranter.

– En skottlossning om dagen, en sprängning i veckan och områden styrda av kriminella gäng och klaner har fått BILD Zeitung att utnämna mitt land till det farligaste landet i Europa, förklarade Weimers inför parlamentet.

Weimers frågar Irlands regeringschef, Micheál Martin, om han tror att massamnestier lindrar eller förvärrar migrationstrycket på Europa. Något svar på den frågan fick han dock aldrig.