Chefen för den ryska säkerhetstjänsten FSB, Alexander Bortnikov, fortsätter lägga skulden för terrordådet i mars i år på Ukraina.

Bornikov träffade idag under förmiddagen chefer för säkerhetstjänster i andra OSS-länder i Kirgizistans huvudstad Bishkek. Han passade då på att återigen skuldbelägga regimen i Kiev.

– Utredningen pågår, men jag kan redan med säkerhet säga att Ukrainas militära underrättelsetjänst var direkt involverat i den attacken, sade han enligt Tass.

Hämnd för IS-kamp

145 människor mördades och fler än 500 skadades i terrordådet mot konserthuset Crocus City Hall den 22 mars i år. Fyra tadzjikiska män greps misstänkta för att ha utfört terrordådet, och ytterligare ett flertal centralasiater misstänks ha bistått terroristerna.

Islamiska staten i Khorasan har tagit på sig ansvaret för terrordådet. Khorasan är en region som omfattar hela eller större delen av Afghanistan, samt delar av grannländerna Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizistan och Tadzjikistan.

LÄS OCKSÅ: IS tar på sig terrordådet i Moskva – minst 143 döda

Bild: Wikipedia

Gruppen genomförde även ett terrordåd mot Rysslands ambassad i Kabul i september 2022. Den sunnimuslimska terrorgruppen uppges enligt analytiker betrakta Ryssland som en fiende på grund av dess aktiva engagemang i kriget mot IS i Mellanöstern och, via Wagnergruppen, i Afrika.

Trots det vill den ryska säkerhetstjänsten gärna beskylla Ukraina för att också ha varit involverat i terrordådet. Ukraina har sedan den ryska invasionen i februari 2022 genomfört ett större antal sabotage- eller terrordåd på rysk mark, men nekar till att ha något med händelserna den 22 mars i år att göra.

LÄS ÄVEN: FSB-chef skyller Moskvaterror på USA, Storbritannien och Ukraina