Onsdagens kaotiska scener i Washington ledde till att en kvinna som sköts av polis dog av skadorna. Ytterligare tre personer dog ”av medicinska skäl”. Drygt 50 personer har gripits.

Den ihjälskjutna kvinnan har identifierats som veteranen Ashli Babbit.

Två rörbomber ska ha påträffats, en vid Demokraternas högkvarter och en vid Republikanernas högkvarter.

Efter att ordningen återställts fortsatte kongressledamöterna att formellt godkänna valresultatet från november.

Trots att president Donald Trump försökte mana till lugn tog Twitter bort tre inlägg från presidenten och har fryst hans konto i tolv timmar. Kontot kommer fortsätta vara låst ifall inläggen i fråga inte tas bort och plattformen hotar med att ta bort kontot helt. Efter Twitters beslut följde även Facebook och Instagram efter.

Svenska reaktioner

På onsdagskvällen gjorde statsminister Stefan Löfven (S) ett uttalande där han pekade ut Trump som ansvarig för händelserna.

På torsdagen pekar utrikesminister Ann Linde (S) även hon ut Trump som ansvarig.

– Han borde gå ut och säga att han erkänner sig besegrad och att valresultatet gäller. Och att man ska återgå till det politiska samtalet och inte använda våld för det här är helt oacceptabelt, säger hon i Morgonstudion.

Reinfeldt: Alternativ verklighet

Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt skyller på personer han menar lever i en ”alternativ verklighet”.

– Det är stora följarskaror som trott att valet är riggat. De bryr sig inte om fakta och rättsprocesser. Lever man i en alternativ verklighet då blir man till slut arg och det är det vi ser här, säger han i Morgonstudion.

– Dels på grund av sociala medier och det polariserade medielandskapet i USA där CNN står och talar mot Trump och Fox News talar för. Men också hur Trump beter sig. Han driver sin politiska agenda utifrån falska verklighetsbilder med hatretorik och till slut sätter det sig.