På onsdagen rapporterade Samhällsnytt om en våg av åldringsbrott i Göteborg där äldre personer, främst rörelsehindrade kvinnor med rullator, utsatts för halsbandsryckningar. På onsdagen kunde polisen med hjälp av bilder från övervakningskameror identifiera och gripa fem personer, varav fyra senare anhölls misstänkta för att ligga bakom brotten.

De fyra gripna uppges vara tre tonåringar och en man i 20-årsåldern. Den femte personen som är minderårig har överlämnats till Socialtjänsten.

Stefan Gustafsson, som är presstalesperson på Polisregion Väst, uppger till Samhällsnytt att de fem har utländsk bakgrund men hänvisar för ytterligare frågor till biträdande lokalpolisområdeschef i Storgöteborg, Christian Nylén, som Samhällsnytt i skrivande stund inte lyckats nå.

LÄS MER: Polisens uppmaning till äldre efter rånvåg: ”Undvik att ha halsband på dig på stan”

Ligamedlemmarna greps efter att ha attackerat en äldre man utanför ett köpcenter i Frölunda. Mannen hade dock sinnesnärvaro att rycka tillbaka det halsband han blev rånad på och omedelbart kontakta polisen. Ligan utreds nu för såväl det aktuella brottet som den våg av halsbandsryckningar med flera brott varje dag som drabbat Göbteborg den senaste tiden.

Enligt ett pressmeddelande från Göteborgspolisen tror man att det är fler ligor i farten än den men nu gripit som ägnar sig åt samma typ av brott.