Fyra unga män häktades i helgen vid Södertörns tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för att under vapenhot på olika platser i Stockholmstrakten ha tilltvingat sig ett antal lyxbilar.

Brottsrubriceringarna för de nu aktuella brotten är grovt rån och grov stöld och har enligt rättshandlingar begåtts bland annat vid bensinstationen Circle K i Midsommarkransen och vid ICA Kvantum i Sickla.

Ynglingarna är i åldrarna 15 till 19 år. Samtliga är svenska medborgare med utomvästlig invandrarbakgrund, bosatta i så kallade ”utsatta områden” i Storstockholm. Två av dem är tidigare dömda för en rad brott.

En 19-åring är tidigare dömd för misshandel och butiksstöld. En annan 19-åring är tidigare dömd för misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov olovlig körning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olaga hot, grov stöld, häleri, bedrägeri och märkesförfalskning. De två övriga häktade, 18 respektive 15 år gamla, är tidigare ostraffade.

Åklagaren hoppas att denna gång kunna fälla gärningspersonerna för rån, något som tidigare visat sig vara svårt vid liknande tillgrepp av fordon. För att det i lagens mening ska vara fråga om ett rån skall uppsåtet med brottet ha varit att behålla fordonen eller avyttra det för pengar.

Om man ”bara” hotat sig till bilen för att köra runt på stan ett tag eller för att använda den som flyktbil i samband med andra brott, då räknas brottet som stöld och ger lindrigare påföljd. Detta trots att brottsoffret utsätts för exakt samma gärning.