Med Storbritannien som förebild vill den finska statsministern Sanna Marin införa en fyra dagar lång arbetsvecka. Ett av argumenten är att det ska göra att folk mår bättre.

Det är Socialdemokraternas riksdagsledamot och vice ordförande Matias Mäkynen som föreslår att Finland genomför ett omfattande försök med fyradagars arbetsvecka under den kommande valperioden där anställda får samma lön och samtidigt mer fritid.

Inspirationen kommer från ett nyligen genomfört brittiskt försök där över nittio procent av företagen bestämde sig för att fortsätta med fyradagarsvecka efter provperioden.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivarorganisation: Lönar sig inte att gå från bidrag till arbete

Till Yle säger statsminister Sanna Marin att resultatet inte är överraskande.

– Människor mår bättre, har lägre sjukfrånvaro, och produktiviteten har ökat. På kortare arbetstid har man alltså fått samma mängd saker gjorda, eller till och med mera, säger Marin.

– Resultaten från olika undersökningar har hela tiden varit uppmuntrande. Och förstås, även i Finland behöver vi förhålla oss öppet till försök av det här slaget.

Samma resultat i Norden

Kortare arbetsveckor hör till Socialdemokraternas långsiktiga mål.

– När produktiviteten förbättras och förmögenheten i samhället växer så hör en del av det till arbetstagarna, till exempel i form av förkortad arbetstid, säger Marin.

Hon hänvisar till att liknande prov har gjorts även i Norden och fått samma resultat, liksom försök inom den offentliga vården i Sverige.

– Vi förhåller oss öppet och skulle vilja att det görs försök också i Finland, utan fördomar.

LÄS ÄVEN: Ukrainska flyktingar gör succé på svensk arbetsmarknad