0
Partner

Gamestop: Ett år efter striden

Publicerad 4/6/2022
Annons

De flesta minns nog att Gamestop var överallt i nyheterna i början av 2021 på grund av dess aktier. Det hela ledde till att flera plattformar helt slutade erbjuda möjligheter att köpa och sälja aktier inom Gamestop. Men vad var det egentligen som hände, och hur ser aktien ut idag?

I Januari 2021 så gjorde en short squeeze plötsligt att priset för Gamestops aktier steg fort under en kort tid, värdet för en aktie ökade cirka 30 gånger om på bara ett par dagar. En short squeeze uppstår när en aktiekurs har många aktier blankade och sedan börjar gå uppåt.

Att blanka innebär att man essentiellt satsar pengar på att värdet på en aktie ska gå nedåt. Så när den går uppåt så orsakar det panik vilket gör att priset skjuter upp i höjden ytterligare. Resultatet blir en skarp vertikal kurva uppåt i priset, och leder ofta till en instabil aktiekurs därefter.

Så vad orsakade egentligen allt?

En av de största faktorerna bakom den skarpa prishöjningen av Gamestop aktien, eller (GME) som den kallas. Var medlemmar från hemsidan Reddit, mer specifikt från forumet r/wallstreetbets där man delade med sig av strategier och taktiker för investering. När man såg början till en short squeeze så gav man rådet till medlemmarna att investera i (GME) aktien för att få priset att stiga skarpt, och sedan sälja sina aktier för till en vinst.

Gamestop var inte ensam

Trots att de inte drabbades lika hårt så var ett företag vid namn (AMC) också drabbat av samma short squeeze som Gamestop aktie. Även (AMC) aktien steg skarpt för att sedan dala ned lika fort, vilket gjorde att många traditionella investeringsfirmor tappade enorma belopp. Allt medan de som följde det hela via Reddit och som investerade och drog sig ur vid rätt tidpunkt tjänade enorma summor pengar.

Flera börsmarknader vägrade att handla (GME) och (AMC)

Eftersom att priset steg så pass skarpt och så beslutade flera börsmarknader sig för att vägra att handla med (GME) aktien då den ansågs vara instabil och att man inte kunde värdera den till dess exakta värde.

En av de största börsmarknaderna som användes av många Reddit användare, Robinhood, slutade att erbjuda handel av (AMC) och (GME) aktien helt och hållet på grund av detta. Detta orsakade stor uppståndelse då många hade investerat i aktien via dessa börsmarknader, och kunde nu inte sälja sina aktier när de ville.

Hur ser allt ut ett år efter striden?

Gamestops aktiekurs har fortfarande inte återhämtat sig och är i nuläget cirka 35% lägre än vad den var innan allt detta startade. (AMC) aktien ser även den ut att kämpa fortfarande och är nu cirka 45% lägre än den var innan Januari 2021.

Robinhood och många andra börsmäklare valde efter ett par dagar att åter öppna upp handel för (GME) och (AMC) aktierna. Men vid detta lag så hade en hel del av dess användare bestämt sig för att byta till en annan plattform. Marknaden har återhämtat sig till viss del sedan dess, men det visade också att det finns luckor i traditionell investering som kan missbrukas med hjälp av teknologi, gemenskap och rätt kunskaper.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons