photo_2023-07-11_13-31-28
Utrikes

Nu är det ”högerextremt” att vara hälsosam

Publicerad 7/11/2023
Annons

En opinionsartikel i vänsterliberala MSNBC, som skrev i mars förra året, har fått stor spridning efter att nyhetsbolaget twittrade ut den på nytt igår. I artikeln anklagas eftersträvan att ha en god fysiska hälsa och kondition för att vara ”högerextremt”. Nu reagerar flera stora profiler på den bisarra anklagelsen.

Det var den 10 juli som MSNBC twittrade ut artikeln, trots att den är 1,5 år gammal. Tweeten skickades med meddelandet ”Extremhögerns besatthet av fitness blir digital”.

Tweeten länkar till den artikel som först ser ut att ha publicerats i mars 2022 och beskrivs i rubrik och ingress så här.

Pandemiska fitnesstrender har blivit extrema – bokstavligen.

Vit-maktrörelsens senaste plan för att värdesätta våld och hypermaskulinitet har blivit digital.

Artikeln går snabbt in på att försöka jämföra de som är mån om sin hälsa med Nazityskland.

Fysisk kondition har alltid varit central för extremhögern. I ”Mein Kampf” fixerade Hitler vid boxning och jujitsu, och trodde att de kunde hjälpa honom att skapa en armé av miljoner vars aggressiva anda och oklanderligt tränade kroppar, i kombination med ”fanatisk kärlek till fosterlandet”, skulle göra mer för den tyska nationen än någon annan ”medelmåttig” taktisk vapenutbildning.

I artikeln impliceras det även att hjältemod, broderskap och solidaritet är negativa egenskaper.

Fysisk konditionsträning, särskilt inom kampsporter, tilltalar extremhögern av många anledningar: fighters tränas i att acceptera betydande fysisk smärta, att vara ”krigare” och att omfamna budskap kring solidaritet, hjältemod och broderskap.

Nu hånas artikeln och dess budskap. Joe Rogan, världens största poddare, skrev ”herrejävlar” om artikelns budskap.

Världens rikaste man, tillika ägaren av Twitter, har också hånat artikeln och MSNBC karaktärisering av de som eftersträvar god fysisk hälsa. I en tweet skrattar han åt artikelns slutsatser genom att skriva ”lmaooo” vilket ungefär betyder ”skrattar ihjäl mig”.

I ett svar till Joe Rogan skriver han att parodi och verklighet håller på att bli oskiljbara.

Detta var även något Musk pratade om i en intervju.

En Twitter-användare länkade till en undersökning som visade att mer testosteron gör folk mer höger.

När svagt anslutna demokrater fick ytterligare testosteron minskade deras partis styrka med 12 % (p=.01) och de rapporterade 45 % varmare känslor gentemot republikanska presidentkandidater (p < 0,001). Våra resultat visar att testosteron inducerar ett ”rött skifte” bland svagt anslutna demokrater. Denna effekt var förknippad med förbättrat humör.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons