Åtta gängkriminella personer åtalas vid Göteborgs tingsrätt för en brutal kidnappning där offret hölls fången i flera dygn, hotades med automatvapen och skenavrättades samtidigt som hans familj pressades på en större lösensumma.

Det var den 11 januari i år som ett brokigt maskerat gäng bestående av män och kvinnor med stor variation av etniskt och nationellt ursprung trängde sig in i en 21-årig svensk mans lägenhet i Göteborg och förde bort honom därifrån i syfte att pressa familjen på pengar. I tre dygn hölls han fången och bunden med silvertejp och sladdar och fördes till olika platser under misshandel och hot om dödligt våld.

Bild till mamman på sonen med pistol mot tinningen. Bild: Polisen.

21-åringens mamma fick sig tillsänt en bild på sonen där denne hade ett automatvapen riktat mot huvudet. 100 000 skulle hon betala gänget, annars skulle sonen dö. Samtidigt fick hon ett telefonsamtal där den förtvivlade sonen vädjade om att betala kidnapparna, annars skulle de döda honom.

För att ytterligare försätta offret i ett skräckslaget tillstånd och sätta press på familjen fördes han bland annat ut i skogen där en skenavrättning iscensattes. Två skott avlossades strax bredvid offrets huvud. Alltsammans filmades och filmen skickades sedan till mamman.

Tortyrskador offret tillfogades. Bild: Polisen.
Tortyrskador offret tillfogades. Bild: Polisen.
Tortyrskador offret tillfogades. Bild: Polisen.

Offret utsattes under kidnappningen regelbundet för sparkar och slag, torterades med skärskador och man hotade också att klippa av hans fingrar. Kidnapparna ringde även upp mamman och uttalade hot genom röstförvrängare.

Mamman försökte hålla kidnapparna lugna genom att ge intryck av att försöka få ihop pengarna och komma överens om en plats där den begärda lösensumman skulle överlämnas. Hon skickade också en bild till gänget på en massa pengar.

Mamman skickade bild på pengar för att hålla kidnapparna lugna. Bild: Polisen.

Parallellt inledde polisen en stor spaningsinsats för att lokalisera kidnappargänget och frita offret. Detta lyckades och i samband med att en av kidnapparna skulle flytta offret från en plats till en annan slog polisen till, grep kidnapparen och befriade 21-åringen.

Initialt ville offret som befann sig i ett skräckslaget tillstånd och fick vård på sjukhus inte samarbeta med polisen. Detta av rädsla för att gänget skulle ge sig på hans familj. Så småningom berättade han dock på vilka adresser han hållits fången och polisen kunde slå till och gripa resten av förövarna.

Offrets teori om varför han blev föremål för kidnappningen och utpressningen är att han varit ”nykomling” i eller i närheten av den gängmiljö där förövarna ingår och fått skulden för en knarkaffär som gått snett. Lösensumman skulle utgöra ekonomisk kompensation för detta.

De åtalade

Sammanlagt åtalas nu åtta personer, både män och kvinnor och med en mångfald av etniska och nationella ursprung, för människorov, medhjälp till människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel. Åklagaren menar att brotten begåtts inom ramen för ett kriminellt nätverk som de åtalade tillhör.

Sabir Wazzi. Bild: Polisen

Sabir Wazzi, född 19981128-7755, åtalas för människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel.

Han är tidigare dömd för bland annat grov stöld, upprepade narkotikabrott, grovt vapenbrott, ofredande, grovt rattfylleri och olovlig körning. Han har även varit inblandad i rättstvister i samband med missnöje över att inte ha fått tillräckligt med socialbidrag från de svenska skattebetalarna.

***

Sebastian Oliver Björk. Bild: Polisen.

Sebastian Oliver Björk, född 20040302-0639, åtalas för människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel.

Han är tidigare dömd för bland annat rån, upprepade narkotikabrott, skadegörelse, övergrepp i rättssak, brott mot knivlagen, upprepade fall av olovlig körning och rattfylleri.

***

Dario Canedo Palomo. Bild: Polisen.

Dario Canedo Palomo, född 20020511-7435, åtalas för människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel.

Han är tidigare dömd för bland annat upprepade narkotikabrott, flera rån och misshandel.

***

Erik Liam Joseph Fredman. Bild: Polisen.

Erik Liam Joseph Fredman, född 20010706-6292, åtalas för människorov och försök till grov utpressning.

Han är tidigare dömd för bland annat misshandel, flera fall av hot mot tjänsteman, vapenbrott, fler fall av stöld, försök till utpressning, rån, upprepade narkotikabrott, grov stöld och olovligt brukande.

***

Mahmoud Halabi. Bild: Polisen.

Mahmoud Halabi, född 19981106-8791, åtalas för människorov och försök till grov utpressning.

Han är tidigare dömd för bland annat försök till misshandel, olaga hot, skadegörelse, vapenbrott, missbruk av urkund, våldsamt motstånd, olaga hot, överträdelse av kontaktförbud och grov stöld.

***

Quenny Aka Jessie Carl Faussou. Bild: polisen.

Quenny Aka Jessie-Carl Faussou, född 19910707-4214, åtalas för människorov.

Han är tidigare dömd för bland annat upprepade narkotikabrott, butiksstöld, flera fall av brott mot knivlagen, flera fall av skadegörelse, flera fall av misshandel, våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.

***

Lotus Leo Johansson. Bild: Polisen.

Lotus Leo Johansson, född 20040914-1314, åtalas för människorov

Han är tidigare dömd för bland annat rån och narkotikabrott.

***

Josefina Alexandra Börjesson. Bild: Polisen.

Josefina Alexandra Börjesson, född 20010821-4164, åtalas för medhjälp till människorov.

Hon är inte tidigare dömd för brott men står i annat ännu inte avgjort mål även åtalad för narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Vapen som påträffades vid husrannsakan hos Josefina Alexandra Börjesson. Bild: Polisen.
Narkotika som påträffades vid husrannsakan hos Josefina Alexandra Börjesson. Bild: Polisen.

Samtliga åtalade nekar trots gott bevisläge till brott. Rättegången inleds i nästa vecka.