Gäng förnedringsrånade tonåringar – urinerade på offer och tryckte pistol i munnen

Fem män förnedringsrånade två tonåringar i södra Storstockholm i början av året. I samband med förnedringsvåldet har gänget bland annat tryckt in pistol i munnen på offren. I ett fall klädde männen av offret och urinerade på honom. Detta samtidigt som allt dokumenterades på film. Nu döms fyra män till fängelse medan den femte frikänns – detta trots att offrets DNA fanns på den frikände mannens kläder.

Gänget, bestående av fem 19-åringar med invandrarbakgrund, har under våren ägnat sig åt förnedringsrån i Södertälje kommun. Det första rånet begicks den 28 mars i stadsdelen Brunnsäng.

LÄS ÄVEN: Gänget som urinerade på ”svennejävel” döms – får ungdomsvård

En 19-årig yngling lurades ut av en vän som påstods vilja ha ett samtal och reda ut saker rörande en gemensam bekant. 19-årinen blev upphämtad vid sitt hem och sedan körd till Nydalaskogen där flera maskerade män överföll honom med både sparkar och slag.

I samband med misshandeln har gänget även tryckt in i en pistol i munnen på 19-åringen samtidigt som de tvingade honom att logga in på sina bankkonton. Gänget riktade en pistol mot offret och tvingade honom att räkna ned. Offret uppgav för polisen att han trodde att han skulle dö. Vidare har gärningsmännen tryckt in snus i offrets näsa och mun.

Gänget hade en kolsyrepistol.

Misshandeln var utdragen och ska ha pågått i uppemot 40 minuter. Gänget tvingade offret att under pistolhot överföra sina banktillgångar till en kryptoplånbok för att de sedan skulle köpa Bitcoin. Offret blev även av med kläder. Gänget såg även till att dokumentera förnedringen på film.

Urinerade och tryckte in pistol i munnen

Den 9 april slog gänget till igen. Det nya offret är en 18-åring som hade lurats ut genom ett upplägg där en tjej sa att hon ville träffas. Men 18-åringen får aldrig träffa någon tjej utan i stället dyker maskerade män upp på platsen. Offret förs in i ett skogsparti i närheten av Nydalavägen. På platsen misshandlas ynglingen genom att att gärningsmännen stampar honom i huvudet och hoppar jämfota på hans kropp.

Polisen har tagit del av gängets eget videomaterial som visar att de klädde av offret. Vidare har gänget tryckt in en pistol i offrets mun och hotat att döda honom. Men gänget var inte nöjda där utan började även urinera på offrets nakna kropp och tvingade honom att äta granris.

Efter förnedringsvåldet tog gänget offrets värdesaker och lämnade honom ensam i snön. Han lyckades skadad ta sig till ett närliggande hus och ringa efter hjälp.

Rånade elever från samma skola

Det 18-årige offret kände igen en av gärningsmännen i gänget vilket resulterade i att polisen kunde gripa honom och ytterligare misstänkta gärningsmän. Det framgår av polisutredningen att gängets motiv ska ha varit att försöka komma åt pengar, smycken och kläder.

Vidare framgår det att gärningsmännen har riktat in sig på elever i deras tidigare skola. Det ska inte finnas någon närmare relation än att en av gärningsmännen uppges ha ogillat ett av offren – utan någon närmare anledning.

Tingsrätten mildrar rubricering

Kammaråklagare Kajsa Lindberg yrkade på fängelse i 7 till 7,5 års för två av gärningsmännen och fängelse i 5 till 5,5 år för de resterande två männen. Åklagaren ville även se fängelse i två år för en man som stod åtalad misstänkt för medhjälp till rån. Detta efter att han bland annat lurat ut och skjutsat offret till brottsplatsen.

På måndagen meddelade Södertälje tingsrätt att fyra av fem gärningsmän döms till fängelse. Rätten är inte nöjd med åklagarens rubricering grovt rån och menar i stället, trots förnedrade inslag och dödshot med pistol i munnen, att det handlar om rån av normalgraden. Detta motiverar rådman Alexander Nilsson med tre eniga nämndemän genom skadebedömning av offren.

Samtliga gärningsmän har invandrarbakgrund

Samnytt kan berätta att gärningsmännen är födda i Sverige medan deras föräldrar har invandrat från Mellanöstern. Männen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare.

Förnedringsrånen har enligt Södertälje tingsrätt straffvärden på tre respektive fyra år. Men efter att gärningsmännen tagit del av den så kallade mängdrabatten landar det slutgiltiga straffet på fem respektive fyra år. Enligt gällande praxis friges männen efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Ghassan-Luke Hermés, 19 år och invandrarbakgrund från Syrien. Döms för rån till fängelse i fem år.

Giovanni Ely Roberto Jeryos, 19 år och invandrarbakgrund från Syrien. Döms för rån till fängelse i fem år.

Basit Aziz Sadaf, 19 år och invandrarbakgrund från Pakistan. Döms för rån till fängelse i fyra år.

Sharokin Aziz, 19 år och invandrarbakgrund från Irak. Döms för medhjälp till rån och penningtvättsbrott till fängelse i 1 år och 6 månader. Detta efter att ha agerat chaufför för det 19-årige rånoffret som fördes till skogsområdet och att han även hanterat kryptovalutan.

Ytterligare en 19-årig man med invandrarbakgrund från Irak stod åtalad för grovt rån men frikändes i brist på bevis. Detta trots att hans DNA fanns på kolsyrepistolen och en handske. Hans DNA påträffades även på offrets jacka. Rätten anser dock att det inte är tillräckligt för att fastslå att han befunnit sig på platsen.

Gärningsmännen ska betala 45 550 kronor i skadestånd till 19-åringen och 57 468 kronor till 18-åringen.

LÄS ÄVEN: Johansson om förnedringsvåld mot svenskar: ”Piskar upp hat mot invandrare”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.