Feature misshandel 1
Inrikes

Gäng misshandlade man grovt som ”kul grej” – endast en får fängelse

Publicerad 1/5/2023
Annons

Ett gäng i Oskarshamn bestående av fem ynglingar hade tråkigt en lördagskväll i oktober. De beslutade sig därför för att leta rätt på någon att misshandla. Slumpvis valdes en 50-årig man ut som offer, slogs bakifrån till marken med en glasflaska och utsattes sedan liggande för ett ursinnigt regn av sparkar och slag mot kropp och huvud. På torsdagen föll domen i Kalmar tingsrätt – och påföljderna blir milda.

Iförda införskaffade rånarluvor körde gänget – i en Volvo som tillhör två av de dömdas föräldrar – upp jämte en 50-årig man som var ute på promenad, intet ont anande lyssnande till en podd i hörlurar. Han hörde därför ingenting förrän flaskan landade i hans bakhuvud och han handlöst föll till marken.

Av den film som gänget själva tog och som sedan lades ut på Tiktok ljudsatt med en rapmusik syns bland annat hur en i gänget stampar offret i huvudet. Han utsattes samtidigt med sparkarna och slagen för ett antal nedsättande och kränkande tillmälen.

50-åringen fick bland annat blödningar i ögat vid misshandeln. Bild: Polisen.

De dömda

Initiativtagare till nöjesmisshandeln och den som slog ned Kenth-Åke med flaskan var enligt rättshandlingarna John Johannes Mikael Pouttu, född 2003-03-15. Han har uppgett att han kände sig ”upprymd” efter den Clockwork Orange-liknande gängmisshandeln och att han inte ångrar något.

Han är den enda i gänget som döms till fängelse. Den frihetsberövande påföljden stannar trots brottsrubriceringen grov misshandel vid 1 år och 6 månader (1 år efter avdragen straffrabatt). John är tidigare dömd för vårdslöshet i trafik.

Kerim Mustafa Delic, född 2005-09-02, döms för grov misshandel till öppen ungdomsvård, vilket innebär att allt han behöver göra är att följa ett ungdomskontrakt upprättat av socialnämnden. Kontraktet syftar till att genom samtal tydliggöra för Kerim att det är fel att misshandla någon för sitt höga nöjes skull. Kerim är tidigare dömd för olovlig körning.

Linus Karl Gustafsson, född 2005-01-26, döms för grov misshandel och våldsamt motstånd mot polis till ungdomsvård, vilket innebär att han ska följa samma typ av ungdomskontrakt som Kerim syftande till att han ska komma på bättre tankar. Linus är tidigare dömd för olovlig körning.

Carl Filip Renius Lagergren, född 2004-10-04, döms för grov misshandel till villkorlig dom och sex veckors samhällstjänst, vanligen städ- eller trädgårdarbete. Det egentliga straffvärdet är enligt tingsrätten 11 månaders fängelse men man stannar ändå vid en ej frihetsberövande påföljd.

Liam Lennart Hugo Lagergren, född 2003-04-21, döms för medhjälp till grov misshandel till villkorlig dom och dagsböter.

Bögskämt på brottsfordonet

Den Volvo 744 GL som användes i samband med den grova rekreationsmisshandeln ägs av de dömda bröderna Lagergrens föräldrar. Fordonets framruta är prydd med en dekal med familjens efternamn och på bakrutan har en mindre dekal klistrats med ett skämt om ”bögpoliser” som kan uppfattas som homofobiskt.

Familjen Lagergrens bil som användes vid misshandeln. Bild: Polisen.

Lågt skadestånd, höga advokatarvoden

Tillsammans ska gänget betala offret strax under 10 000 kronor i skadestånd. Den blygsamma summan ska täcka kostnader för vård för bland annat blödningar i ögat där sparkar träffade, inköp av nya glasögon och kläder i stället för de som förstördes vid misshandeln samt förlorad arbetsinkomst.

De fem förövarna kostar i rättegångskostnader skattebetalarna 387 000 kronor. Detta då domstolen beslutat att de dömdas advokatarvoden ska stanna på staten.

Domen kan laddas ned och läsas i sim helhet HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons