I Tynnered i Göteborg har kriminella gäng tagit över och kontrollerar personer som befinner sig i ”deras” område. Enligt den lokale polischefen är fenomenet något som skapar otrygghet.

Gängen rekryterar unga som ögon och öron för att hålla koll på området och stoppar och kontrollerar personer som man inte känner igen.

– Det är på samma sätt som när det här fenomenet dök upp i Nordost, i samband med en konflikt mellan delar av Ali Khan och Backagänget. Då kontrollerades människor i områden både i Nordost och syd. De som kontrollerar är kriminella personer som vill veta vilka som rör sig i närområdet så att det inte finns några som de är rädda för, någon fiende eller polis, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde syd i Göteborg, till GT.

Enligt Windt kan det röra sig om så pass unga som 13-åringar och enligt uppgifter har de varit maskerade då ”kontrollerna” utförts.

Otrygghet

Kontrollerna har varit kända under en tid men har blivit vanligare under de senaste tre till fyra månaderna.

– Det skapar otrygghet och ställer till problem. Man tappar bort sig. Det är vanliga personer, polisen och de goda krafterna som ska finnas i området. Vissa är så unga att de kanske inte vet vad de gör men de går i alla fall ärenden för de här kriminella organisationerna genom att bevaka och vakta.

Polisen jobbar med hög närvaro i området tillsammans med trygghetsvärdar och ordningsvakter och under de senaste veckorna har det varit lugnare, men det går enligt Windt i vågor.

Förlorade områden

Sedan tidigare har kriminella gäng satt upp liknande kontroller och vägspärrar i  bland annat Hjällbo och Hammarkullen samt Nässjö. Nyligen rapporterades även om hur så unga som 10-åringar tagit över ett så kallat utsatt bostadsområde i Ludvika.