I höstas kunde Samhällsnytt visa ett videoklipp när ett gäng torterade en man iförd hundkoppel. Gänget nöjde sig inte med att enbart misshandla mannen utan såg även till att filma när de skar av hans finger. Polisutredningen visar att offret inte hade någon konflikt med gänget utan att personerna skar av fingret för att pressa en annan person att komma med pengar för en påstådd skuld.

Det var helgen den 9-11 oktober förra året som förnedringen med tortyrinslag ägde rum i Boliden utanför Skellefteå, vilket Samhällsnytt skrev om i flera artiklar.

LÄS ÄVEN: Gäng skär av finger vid rån i hemmet – ”Kommer knulla sönder dig”

Bakgrunden till den tortyrlika missahandeln som dokumenterades på film och spreds i sociala medier ska vara att en 33-årig man som varit inneboende i 20-årige Sebastian Johanssons familjs hus i Boliden har blivit utelåst en dag. Han försökte därför att klättra in i bostaden men istället ska han av misstag ha krossat en fönsterruta.

Vissa av de inblandade har i stora delar inte lämnat några uppgifter alls. Men både brottsoffret och gärningspersonerna har pratat om en trasig fönsterruta vilket styrks av teknisk bevisning i form av den krossade rutan och textmeddelanden.

De två brottsoffren som figurerar i målet är sedan tidigare dömda för bland annat rån, stölder, häleri och narkotikabrott.

Fönsterrutan. Foto: Polisen

När Johansson fått kännedom om den krossade rutan sökte han upp hyresgästen i huset tillsammans med 24-årige Joakim ”Jamil” Forssander från Uppsala. Hyresgästen konfronterades i trapphuset medan en bekant till Johansson och Forssander filmade händelseförloppet.

I videoklippet syns Johansson och Forssander omringa personen medan de utdelar slag, sparkar och hugger med kniv. Men Forssanders knivattack missar hyresgästen och träffar istället Johanssons ben. Gärningsmännen krävde 5 000 kronor för den krossade rutan varav 1 500 kronor skulle erläggas på söndagen.

Gänget pressade hyresgästens kamrat

Den nästföljande dagen tog sig hyresgästen till Skellefteå för att för att försöka låna pengar av bekanta däribland sin mor och bror för att betala den påstådda skulden. Han förklarade för personerna att ett gäng skulle fortsätta utpressa honom med våld och även vräka honom från lägenheten om han inte betalade.

Hyresgästen lyckades inte få tag i pengar och på söndagen när skulden skulle regleras umgicks han med en 28-årig kamrat. I rädsla för att bli misshandlad flydde hyresgästen från platsen och istället blev kamraten kvar.

Johansson och Forssander började misshandla kamraten genom att slå, sparka och ta stryptag detta inför ett antal andra vänner som befann sig i bostaden. En av dessa vänner filmade misshandeln vilket senare spred sig i sociala medier.

Fördes till källarlägenhet och fick hundkoppel

Gänget förflyttade brottsoffret till en källarlägenhet i Boliden där man försåg honom med ett hundkoppel medan man fortsatte den grova misshandeln. En teori gör gällande att gänget ville få hyresgästen att tvingas komma tillbaka och reglera skulden när han såg videoklippen från platsen.

Tortyrmisshandeln med förnedringsinslag kulminerade när Forssander tog fram en kniv och skar av ett av mannens finger. Detta samtidigt som offret hade ett vitt föremål intryckt i sin mun och filmades av Johansson. I samband med tortyren har gärningsmännen även tillgripit mannens mobiltelefon.

Joakim ”Jamil” Forssander stryper offret/Skär av fingret.

Efter misshandeln tog sig den torterade mannen till hyresgästens bostad där han kunde ta hjälp hyresgästen att larma ringa SOS. I samband med att mannen fördes till sjukhus för att vårda handen pekade han ut Johansson och Forssander som gärningsmännen.

Spår av blod efter avskuret finger. Foto: Polisen

Nedan följer delar av händelseförloppet som filmades och spreds i sociala medier:

Skrattar när polisen påminner om hundkopplet

I videoklippet syns brottsoffret bära ett hundkoppel

När förhörsledaren frågar Johansson om hundkopplet påstår han sig inte riktigt minnas men brister samtidigt ut i skratt.

Erkänner brott – fyra personer döms

Den 15 februari meddelade Skellefteå tingsrätt domen mot de två gärningsmännen. Ytterligare två personer fälls i målet och en frikänns.

Joakim ”Jamil” Forssander har erkänt brott och överlämnat till tingsrätten att bedöma rubriceringen. Forssander har anfört att tortyren av hyresgästens kamrat med bland annat avskuret finger inte bör bedömas som synnerligen grov.

Forssander förekommer sedan tidigare i belastningregistet för brott mot knivlagen och flera narkotikabrott döms nu för synnerligen grov misshandel, försök till rån, försök till utpressning, misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak till fängelse i fem år och sex månader. Enligt gällande praxis friges han efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Sebastian Johansson har erkänt den inledande misshandeln av hyresgästen men förnekat försök till utpressning. Han har uppgett att hans uppfattning varit att det var fråga om en legal skuld.

När det gäller tortyren av hyresgästens kamrat har Johansson erkänt grov misshandel men att hans uppsåt inte omfattat avskärningen av fingret. Istället försvarar sig Johansson sitt deltagande i misshandeln med att han bara ville skrämmas.

Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för stöld, brott mot knivlagen och narkotikabrott. Han döms nu för synnerligen grov misshandel, försök till utpressning, misshandel, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i fem år men enligt gällande praxis friges Johansson efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Forssander och Johansson ska gemensamt betala skadestånd till hyresgästens kramrat på 121 380 kronor. En 20-årig kvinna döms för medhjälp till grov misshandel och medhjälp till misshandel. Påföljden blir ungdomsvård.

Kamratens hand efter utpressningen. Foto: Polisen

En 33-årig man döms för övergrepp i rättssak, olaga hot, brott mot knivlagen till fängelse i två månader. Den tredje personen frikänns från brottsmisstanke rörande medhjälp till synnerligen grov misshandel,

LÄS ÄVEN: Våldtog man med kofotshammare i analen – klippte av hans tår och öron

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.