Efter att polisen i danska Esbjerg informerat bostadsrättsföreningen om att en av deras boende dömts för grovt gängrelaterat våld i området upphäver man personens kontrakt och vräker samtliga i hushållet.

Det är Syd- og Sønderjyllands polis som använt sig av ett nytt verktyg i det så kallade gängpaketet, en rad reformer politikerna infört för att stävja gängkriminaliteten och som syftar till att återskapa trygghet i vissa områden.

LÄS ÄVEN: Dansk polis: Kriminella gäng består av 98% invandrare

Personen i fråga är en 19-åring som dömts för ett grovt gängrelaterat våldsbrott mot en 31-årig man 2020. Året därpå dömdes han till sex månaders fängelse och villkorlig utvisning.

I enlighet med det tredje gängpaketet har polisen möjlighet att göra en bostadsrättsförening uppmärksam på en dom i syfte att få kontraktet upphävt så både den dömde och dennes familjemedlemmar måste flytta.

Trygghet målet

– Vi är mycket medvetna om att det är en sträng påföljd, förutom att 19-åringen har dömts till fängelse. Men omvänt vill både polisen och Esbjergs kommun sända en tydlig signal: Vi sätter största möjliga press på gängmiljön och använder alla verktyg från gängpaketet för att agera mot brott och skapa ökad trygghet, säger polischef Frits Kjeldsen.

LÄS ÄVEN: Danskt förslag: Kriminella artister ska inte få uppträda

I Esbjerg säger borgmästare Jesper Frost Rasmussen att kommunen samarbetar med polisen för att öka tryggheten i bostadsområdena och man tar gängkriminalitet på största allvar. Även på bostadsrättsföreningen framhåller man att målet ska vara ett de boende har en trygg miljö.