polis politi dansk danmark

Foto: Kevin.B, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Gängkriminell med familj vräks efter våldsbrott

Publicerad 1/24/2022
Annons

Efter att polisen i danska Esbjerg informerat bostadsrättsföreningen om att en av deras boende dömts för grovt gängrelaterat våld i området upphäver man personens kontrakt och vräker samtliga i hushållet.

Det är Syd- og Sønderjyllands polis som använt sig av ett nytt verktyg i det så kallade gängpaketet, en rad reformer politikerna infört för att stävja gängkriminaliteten och som syftar till att återskapa trygghet i vissa områden.

LÄS ÄVEN: Dansk polis: Kriminella gäng består av 98% invandrare

Personen i fråga är en 19-åring som dömts för ett grovt gängrelaterat våldsbrott mot en 31-årig man 2020. Året därpå dömdes han till sex månaders fängelse och villkorlig utvisning.

I enlighet med det tredje gängpaketet har polisen möjlighet att göra en bostadsrättsförening uppmärksam på en dom i syfte att få kontraktet upphävt så både den dömde och dennes familjemedlemmar måste flytta.

Trygghet målet

– Vi är mycket medvetna om att det är en sträng påföljd, förutom att 19-åringen har dömts till fängelse. Men omvänt vill både polisen och Esbjergs kommun sända en tydlig signal: Vi sätter största möjliga press på gängmiljön och använder alla verktyg från gängpaketet för att agera mot brott och skapa ökad trygghet, säger polischef Frits Kjeldsen.

LÄS ÄVEN: Danskt förslag: Kriminella artister ska inte få uppträda

I Esbjerg säger borgmästare Jesper Frost Rasmussen att kommunen samarbetar med polisen för att öka tryggheten i bostadsområdena och man tar gängkriminalitet på största allvar. Även på bostadsrättsföreningen framhåller man att målet ska vara ett de boende har en trygg miljö.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons