OG (2)

Vä. uppifrån: Ricardo Ferreira, Theodor Löf. Zimon Sundström och Christoffer Johansson.

Inrikes

Gäng tortyrrånade tonåring på Rolex: ”Sågade och skar mig i hälsenan”

Publicerad 3/29/2019
Annons

En tonårspojke kidnappades och torterades av kriminella i en av Stockholms södra förorter. Männen pressade honom att ringa sin mamma och kräva att hon skulle överlämna exklusiva klockor och en märkesväska för att han inte skulle bli knivhuggen och skjuten till döds. Nu döms männen av Nacka tingsrätt.

Idag föll domen i Nacka tingsrätt mot de fyra män som stått åtalade för bland annat mordförsök, synnerligen grov misshandel, människorov, övergrepp i rättssak, grovt vapenbrott och grov utpressning. Samhällsnytt kan avslöja flera detaljer i kidnappningen och tortyren mot 18-årige Linus från stadsdelen Saltsjö-Boo söder om Stockholm som konfronterades av individer kopplade till det ökända kriminella nätverket Original Gangsters (OG).

I polisförhör uppger Linus att han fredagen den 16 november förra året blir hotad med kniv av en för honom obekant Ricardo Ferreira. Angriparen kräver Linus på 100 000 kronor och uppger att han vill ha hans klocka av märket Rolex Yacht-Master Rolesium. Samtidigt hotar angriparen med att han vet var Linus mor och bröder bor. Linus uppger i förhör att angriparen konfronterar honom med en påhittad skuld – något som förhörsledarna inte riktigt verkar tro på. De återkommer därför till ämnena skuldsättning och narkotikaförsäljning ett antal gånger under förhören.

Själv tror Linus att han är ett lätt byte för yrkeskriminella eftersom han äger dyra klockor som han syns med utomhus. På frågan var han har fått pengar att köpa Rolex-klockan förklarar Linus att han fick råd genom ett arv från sin bortgångne pappa – något som hans mor bekräftar.

Ferreira går med på att sänka det krävda beloppet från 100 000 kronor till 50 000 kronor inom loppet av några minuter ifall han får slå Linus. Därefter föreslår Ferreira att Linus bara ska överlämna en Rolex Yacht-Master Rolesium som han äger. En klocka som han enligt förhörsuppgifter inte bär vid det aktuella tillfället.

Den andra mötet med Ferreira sker på söndagskvällen den 18 november när han återkommer till Linus via telefon trots att de inte känner varandra och aldrig har bytt telefonnummer. Ferreira påminner honom om skulden och har ett förslag som går ut på att han ska börja arbeta för honom eftersom ”familjen behöver honom”.

Linus följer Ferrerias direktiv över telefon och tar sig till Friskis och Svettis i Orminge för att möta hans gäng. På plats i Orminge väntar fyra personer i den BMW 530 som kan ses nedan och som fastnade på en övervakningskamera under kvällen.

De fyra männen i bilen har enligt åtalet gemensamt och i samförstånd fört Linus till en parkeringsplats vid Svindersviksvägen i Nacka. Där har männen återigen hotat honom för att få pengar och hans Rolexklocka. Angriparen från fredagen, Ferreira, hade med sig en kulsprutepistol som han placerade mot Linus tinning. Därefter ändrade han riktning på vapnet och avlossade tre skott i Linus ben som sedan blev starten på en tortyr.

Mamman blev uppringd
Linus mamma blev sent den aktuella söndagskvällen uppringd av sonen som ber henne att leta rätt på en Rolex-klocka, en Oris-klocka och en Gucci-väska.

”Mamma nu är det så här, nu måste du hjälpa mig med en sak. Du måste gå in i mitt rum och så måste du hämta mina klockor och min Gucciväska och komma ut och lämna det på parkeringen. Gör det fort och gör det du, annars så knäpper dom mig”.

Mamman samlade ihop värdesakerna och lade dem i en kartong. Samtidigt tog en annan hetsig röst över telefonsamtalet:

”Hur svårt ska det vara? Skynda dig på om du vill ha din son kvar i livet.”

Mamman svarade att hon bara skulle ta på sig ett par byxor. Mannen svarade då:

”Jävla konstiga prioriteringar, att börja snacka om byxor när jag ska skjuta din son”

Hon gick ut och överlämnade kartongen till en man som sa något i stil med ”hit med grejerna”. Hon hade fortfarande den aggressiva mannen i telefonen och bad nu att få tillbaka sin son. Mannen svarade att de skulle ha honom 20 minuter till:

”Ringer du snuten så skjuter jag honom. Ser jag en polisbil nu kommer jag skjuta din son. Du kommer att få betala för det här, jag vill ha ditt telefonnummer, jag kommer ringa dig sen och får jag inte ditt telefonnummer så skjuter jag din son”.

Mamman som blev pressad på ännu mer pengar förklarade att hon inte hade några pengar, att hon är ensamstående fyrbarnsmamma. Mannen svarade ”det skiter jag fullständigt i, du får ta ett lån, ge mig telefonnumret.” Hon gav ut sitt telefonnummer och sedan bröts samtalet.

Tortyren
I polisförhöret uppger Linus detaljerat hur han blev torterad samtidigt som männen krävde att han skulle överlämna kontanter och Rolex-klockan. Situationen pågår samtidigt som männen kontaktar mamman.

Khado sköt mig först en gång i benet. Efter 7-8 sekunder sköt han 4-5 skott i snabb takt. Jag kände mig maxad och sa sköt du mig? Det gjorde inte ont men jag började nu bli riktigt rädd.

Jag minns att jag tog mig på benen och kände att det var kladdigt där jag blivit skjuten. Vi åkte i cirka 5 minuter innan vi kom fram till Skuru IP. Där släpptes jag av tillsammans med psykopaten (Zimon Söderström). Anledningen var att han skulle vakta mig medan de andra åkte hem till mig och hämtade min Rolex och min Gucci-väska. Han sa att jag skulle sitta ner. Han hade sin 7-10 cm:s kökskniv framme.


Efter att Linus blivit skjuten i BMW:n misstänks männen ha kastat ut det blodbesudlade baksätet i skogen.

Han började såga och skära mig i vänstra hälsenan. Han var helt galen och ”psycho” jag blev verkligen rädd. Han skar men sa att kniven var för slö. Jag satt då på asfalten. Han sa flertalet gånger att han skulle döda mig. Han högg mig i armen, sen högg han mot kroppen och jag försökte freda mig. Han högg även mot ansiktet.

Innan dess tog han min telefon och ringde till min mamma. Han sa du kommer förlora din son, jag ska döda honom. När han pratade med min mamma i telefon sa han att han nästa gång skulle hugga mig i halsen.


I början satt jag på asfalten och på slutet låg jag på rygg. Han tog upp en stor sten och när jag låg på marken så kastade han stenen mot mitt huvud två gånger. Båda gångerna lyckades jag få upp armarna och skydda ansiktet. Jag kände där och då att jag kommer dö. Jag bad honom därför fara åt helvete.

När jag låg ner höjde han stenen en tredje gång. Jag frågade om han kommer döda mig och han svarade att det är finito. Jag blundade och efter några sekunder tittade jag upp. Då sprang han. Han tog med min mobiltelefon. Jag själv tog mig till Ektorps centrum. Jag knackade på ett fint hus och såg en man sitta och spela. Han ringde 112.

Bevisning
Åklagaren har en lång rad bevis mot männen. Vid sidan om målsägandes berättelser har polisen även säkrat bland annat cigarettfimpar på platsen där tortyren ägde rum och Linus blod har dessutom påträffats. Fimparna har DNA från Johansson, Löf och Söderström.

Linus blod har påträffats på både Ferreiras och Söderströms kläder som tagits i beslag. Hans blod har även påträffats på det baksäte tillhörande Löfs BMW 530 som polisen funnit i ett skogsparti genom ett tips från en förbipasserande hundägare.

Tidigare under kvällen har en polispatrull även stoppat Löfs BMW i Nacka. Poliserna kan bekräfta att alla fyra männen färdades i bilen. Ferrerias och Löfs telefoner har varit även varit uppkopplade mot telefonmaster i området för brottsplatsen.

Samtliga åtalade nekar till brott och har tigit sig igenom förhören med polisen. Det enda de svarat på polisens frågor är ”Inga kommentarer”.

Gärningsmän
29-årige Ricardo Ferreira, som är folkbokförd i Saltsjö-Boo söder om Stockholm, stod åtalad för synnerligen grov misshandel, människorov, övergrepp i rättssak, grovt vapenbrott och grov utpressning.

Så sent som den 13 augusti förra året dömdes Ferreira till fängelse i åtta månader för vapenbrott, brott mot vapenlagen, grov misshandel, narkotikabrott olaga hot, stöld, förargelseväckande beteende och två fall av brott mot knivförbudslagen.

Ferreira förekommer med sammanlagt 43 avsnitt i belastningsregistret. Tidigare domar rör bland annat vapenbrott, hot mot tjänsteman, narkotikabrott, grov misshandel, olaga hot, stöld, förargelseväckande beteende, brott mot knivlagen, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och rattfylleri.

I polisförhör uppger Linus att Ferreira kallas för ”Khado” bland människor i området. Han beskrivs även vara en ledargestalt i gängvärlden och säger sig själv styra Nacka kommun.

Av sociala medier att döma är Ferreira även nära vän med den tungt kriminelle Geofrey Kitutu, känd som ledare för Original Gangsters. Kitutu har bland annat avtjänat ett nioårigt fängelsestraff i specialbunkern Fenixavdelningen på Kumla där Kriminalvården placerar några av landets värsta fångar.

I videoklippet nedan syns Ferreira bära en väska av det exklusiva märket Louis Vuitton samt en klocka av det likaså exklusiva märket Rolex, modell ”Yacht-Master Everose Gold” med ett nypris på 233 800 kronor.

https://www.facebook.com/100018809164659/videos/vb.100018809164659/131621944141444/?type=2&video_source=user_video_tab

Theodor Löf är 20 år gammal och folkbokförd i Solna i norra Stockholm. Han beskrivs vara ägare och förare av den BMW 530 som gärningsmännen färdats i den aktuella brottskvällen.

Löf stod åtalad för synnerligen grov misshandel, människorov, övergrepp i rättssak och utpressning. Han är sedan tidigare dömd för vårdslöshet i trafik, rattfylleri, butiksstöld och brukande av falsk urkund.

Zimon Söderström är 32 år gammal och folkbokförd på Värmdö. I polisförhör beskrivs Zimon av Linus som ”psykopaten”. Han uppges vara den person som torterade Linus med en kökskniv genom att hugga och skära honom över hela kroppen. Zimon ska enligt Linus vittnesmål ha försökt att hugga honom i ögat men missat och träffat kinden.

Söderström stod åtalad för mordförsök, synnerligen grov misshandel, människorov, övergrepp i rättssak och grov utpressning.

Sedan tidigare förekommer han med 23 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för förgripelse mot tjänsteman, misshandel, grov stöld, brott mot knivlagen, vållande till kroppsskada, ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Christoffer Johansson är 34 år gammal och folkbokförd i Älmhult i Småland. En nätgranskning visar att Johansson beskrivs vara en del av Original Gangsters sedan många år tillbaka. Han stod åtalad för synnerligen grov misshandel, människorov, övergrepp i rättssak och grov utpressning.

Johansson är tidigare dömd för rån, grovt vapenbrott, narkotikabrott, ringa narkotikabrott, försök till grov stöld, stöld, brott mot knivlagen, olovlig körning, vårdslöshet i trafik och rattfylleri.

Tingsrätten

Idag föll domen i det aktuella målet. Ricardo Ferreira döms till 7 års fängelse, medan hans kumpaner får fängelsestraff på mellan 2,5 och 6 år. Enligt regler för den villkorliga frigivning som tillämpas i Sverige kommer de att släppas ut efter två tredjedelar av avtjänat straff. Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Nacka TR B 7435-18 Dom 2019-03-29

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons