På fredagen föll domen mot den irakiske migrant som med hjälp av ett automatvapen försökte avrätta en annan kriminell invandrare mitt bland lägenhetshus i det ’utsatta området’ Gottsunda i Uppsala. Enligt rättshandlingar var gärningsmannen anställd av Västerås stad för att stoppa nyrekrytering till kriminella kretsar.

I början av september förra året uppmärksammade Samhällsnytt att polisen sedan mars samma år efterlyst 23-årige gängkriminelle ledaren Ali Hassan för vad man uppgav var ”flertalet grova brott”. Enligt lokalmedia i Västmanland har Ali central roll inom den kurdiska maffian i Västerås. Samtidigt som Ali var efterlyst misstänkt för att ha gömt ett automatvapen i ett skogsområde försökte han vid 18-tiden den 19 juni på öppen gata avrätta en 28-årig fiende med hjälp av automateld.

LÄS ÄVEN: Polisen efterlyser mafioson Ali Hassan för ”flertalet grova brott”

Sköt vilt med Kalasjnikov i bostadsområdet

På fredagen dömdes Hassan i Uppsala tingsrätt för mordförsöket i det enligt polisen ’utsatta området’ beläget i den tidigare lugna universitetsstaden Uppsala. Mordförsöket skedde i en filmliknande scen med biljakt mitt på ljusa dagen där en BMW 3-serie med två maskerade män förföljde brottsoffret som färdades i en Audi A6.

Föraren tillika brottsoffret i Audin tappade kontrollen över bilen i samband med en kurva och fastnade vid Henry Wemans väg/Valthornsvägen vilket gav Ali och hans medhjälpare, som fortfarande är oidentifierad, möjlighet att köra upp jämsides och avlossa sina vapen mot bilen.


Ali har avlossat 27 skott från en Kalasjnikov och medhjälparen som körde BMW:n har skjutit åtta skott från en pistol. Bilen hade 30 kulhål varav nio skott gått in i offrets överkropp. Offret överlevde trots detta mirakulöst.

”Trodde det var en terrorattack”

I polisutredningen framgår det att vittnen som passerade förbi den aktuella BMW:n som var parkerad i området hörde hur två män pratade arabiska i bilen om att lugna ned sig och att allt skulle bli bra. När de tittade in såg de hur de hade luvor upprullade på huvudet. Dessa vittnen har även pekat ut Ali Hassan vid en fotokonfronation.

Ytterligare ett vittne som befann sig i närheten av platsen när skjutningen påbörjades berättar hur hon upplevde det hela som en terroristattack.Vid sidan om offrets träffade kulorna även parkerade bilar i området.

Brottsoffret tungt belastad

Vid den tekniska undersökningen av Audin som brottsoffret körde påträffades en skyddsväst. En titt i belastningsregistret visar att brottsoffret tidigare är dömd för bland annat grovt vapenbrott, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, olaga hot, sexuellt ofredande, misshandel, flera narkotikabrott, brott mot knivlagen och butiksstöld.

Kommunanställd med uppdrag att stoppa kriminalitet

Ali är född i Irak och invandrade till Sverige år 2000. Han är folkbokförd i Västerås. Enligt polisutredning har Ali varit anställd i kommunens skattefinansierade program ’Change 2 Changes’ som ska förebygga att yngre individer dras in i kriminalitet men även hjälpa deltagare att bryta med det kriminella livet.

Nedan syns Ali från ’Chance 2 changes’ fastna på polisens spaningsbilder när han tar på sig handskar vid en vapengömma.

Kan inte utvisas – tingsrätten mildrar straffet

Ali, som sedan tidigare figurerar i belastningsregistret för bland annat grov misshandel, försök till grovt vapenbrott, olaga hot vid flera tillfällen, narkotikabrott, skadegörelse och brott mot knivlagen, har förnekat brotten han stått åtalad för. På frågan om hur hans DNA hamnat på pistolen svarar Ali att han har lekt med vapen i bostäder där han hållit sig gömd under efterlysningen.

LÄS ÄVEN: Uppsala passerar Malmö som farligaste stad

På fredagen meddelade Uppsala tingsrätt att Ali döms för försök till mord och grovt vapenbrott. Det samlade straffvärdet anges till 14 men domstolen mildrar straffet till 12 år och sex månader i fängelse. Efter avdragen tredjedel enligt praxis blir den reella fängelsepåföljden 8 år och 3 månader.

Det går med nuvarande lagstiftning inte att utvisa Ali eftersom han år 2006 erhöll svenskt medborgarskap.

Tingsrätten bedömer att det samlade straffvärdet för den brottslighet som Ali Hassan har gjort sig skyldig till uppgår till fängelse i 14 år. Ali Hassan har flera avsnitt i belastningsregistret.

Han dömdes senast den 1 april 2020 av Västmanlands tingsrätt till fängelse i tre år och två månader för grov misshandel, olaga hot vid två tillfällen samt försök till grovt vapenbrott. Den domen
har inte vunnit laga kraft. Ali Hassan ska därmed dömas för nyupptäckt brottslighet begången före det att den tidigare domen mot honom meddelats, 34 kap. 1 § brottsbalken.

Tingsrätten ska vid bestämmandet av påföljden för den tillkommande brottsligheten tillämpa asperationsprincipen och iaktta att påföljderna tillsammans inte överstiger vad som skulle ha dömts ut för den samlade brottsligheten, 34 kap. 2
§ brottsbalken. Påföljden bestäms därmed till fängelse i 12 år och 6 månader.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Uppsala TR B 2674-20 Dom 2020-06-26

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gängslagsmål med tillhyggen i ’utsatt område’ – ”Vågar inte släppa ut sina barn”

authorimage

Tyckte du den här artikeln var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!