Den 30 maj förra året sköts en 34-årig gängkriminell man med utomvästlig invandrarbakgrund ihjäl i en eldstrid med personer från ett annat kriminellt gäng i problemområdet Hagalund i Solna norr om Stockholm. På fredagen föll dom mot flera av de inblandande.

20-årige Seth Hauhia döms till livstids fängelse för mord. För samma brott döms även 17-årige Obed Matondo. På grund av dennes låga ålder stannar påföljden vid fängelse i 5 år och 2 månader. 26-årige Albin Korhonen och 32-årige Hani Faisel Omar döms till fängelse i 13 år och 10 månader för medhjälp till mord.

Mordet, som utfördes med automatvapen av typen Kalasjnikov AK47, beskrivs i domen som ”en ren avrättning”. Det föranleddes av en konflikt mellan offrets kriminella gäng, NBA-nätverket och gärningspersonernas kriminella gäng, Hagalundsnätverket.

Det har varit fråga om en ren avrättning där skott avlossats på nära håll i överkroppen och huvudet på [offrets namn] när denne efter att ha slagits för sitt liv hamnat på magen på marken, som det förefaller skadad, och i vart fall helt försvarslös”, skriver tingsrätten.

Fjärde gärningsmannen, Obed Matondo. Bild: Polisen.

I samband med uppgörelsen skottskadades även en av skyttarna, Seth Hauhia då kumpanen Obed Matondo råkade vådaskjuta honom med ett skott från automatvapnet. Skadad på marken misshandlades han sedan av flera personer tillhörande det rivaliserande gänget.

Misshandeln fångades på film som utgjorde bevisning i det separata målet. Två unga män dömdes förra året till 10 respektive 1 månads fängelse för den delen av gänguppgörelsen.

Samtliga tidigare dömda för brott

Samtliga nu dömda gängbrottslingar har gedigna brottsregister sedan tidigare.

Seth Hauhia är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och försök till rån.

Hani Faisel Omar är tidigare dömd för bland annat upprepade narkotikabrott, flera fall av grov stöld, flera fall av stöld, häleri, misshandel, flera fall av drograttfylleri, flera fall av olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, butiksstöld, flera fall av brott mot knivlagen, hot mot tjänsteman och penningtvättsbrott.

Obed Matondo är i närtid dömd för bland annat försök till mord och grovt vapenbrott. Domen är överklagad och har därför ännu inte vunnit laga kraft.

Albin Korhonen är tidigare dömd för bland annat upprepade narkotikabrott. stöld, rån och penningtvättsbrott.